Til neste år åpner den nye terminalen på Gardermoen. Da kan flyplassen ta imot opptil 30 millioner passasjerer årlig. Målet er å bli et internasjonalt knutepunkt for flyreiser.

Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt sier til NRK at presset på grensekontrollen på flyplassen allerede nå er så stort at terrorister eller kriminelle i verste fall får passere. Han mener situasjonen er en sikkerhetsrisiko og at det vil bli verre uten flere ansatte.

Passblinde

– Hvis man ser på for mange pass over tid, så blir man «blinde». Her er det såpass stort press til tider at det går ut over kvaliteten, og da kan vi ikke utelukke at noen som burde vært fanget opp, går igjennom, sier Hasseldal til NRK.

I den nye terminalen vil antall kontrollpunkter for passkontroll bli utvidet fra fem til 14 – men politiet har ikke folk til å bemanne disse. Grensekontrollørene sitter opptil fem timer i strekk uten dopause eller lunsj og ifølge NRK er det opptil 15 prosents sykefravær, noe som har ført til at mange har sluttet.

– Vi deler bekymringen, men vi er i en dialog med Øst politidistrikt knyttet til en løsning, sier avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet. Hun kan imidlertid foreløpig ikke love flere folk til kontrollarbeid på Gardermoen.

Jobbe sammen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) understreker at flyplassen ikke vil fylles opp med maksimalt antall nye passasjerer med en gang, og sier politiet får mulighet til å tilpasse sitt oppdrag.

– Politimesteren må være ansvarlig, vi må ha en god dialog med justisministeren, og så må Avinor og politiet jobbe sammen med de prognosene som kommer, så politiet har den bemanningen de trenger, sier samferdselsministeren.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: