Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier han er overrasket over at de store oppdrettsselskapene synes tiltaket om variabel tillatt biomasse blir for dyrt. Han mener tiltaket treffer godt.

- Jeg er overrasket over at store selskaper synes dette blir for dyrt og at det nærmest tas til orde for at vekst skal gis gratis. Vederlaget går i stor grad til kommunene og jeg mener det er riktig at de får noe igjen for jobben de gjør med å tilrettelegge for oppdrett, sier Sandberg til TDN Finans.

I juni lanserte departementet et tilbud om variabel tillatt biomasse (VTB).

Ordningen innebærer at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden og senkes i resten av året. Prisen for å bruke ordningen er 1,5 millioner kroner pr tillatelse, og tanken var å bidra til mer vekst.

Fristen gikk imidlertid ut 1. september og hverken Marine Harvest, Salmar, Grieg Seafood, Norway Royal Seafood, Cermaq eller Nordlaks søker om VTB.

Oppdretterne begrunnet valget blant annet med at de mente tiltaket ville gi svært lite vekst, samtidig som de mente prislappen på 1,5 millioner var høy.

- De ulike argumentene fra aktører som har takket nei, viser at det ikke er noe entydig fasit. Men jeg er overrasket over at de store aktørene ikke ser helheten i VTB, 5-prosentsveksten og det kommende vekstregimet, sier Sandberg.

«5-prosenten» er muligheten oppdrettere har til å få økt MTB-grensen med 5 prosent mot en lusegrense på 0,2 lus og et vederlag på 1,5 millioner kroner per konsesjon. Rundt 90 prosent av konsesjonene har tegnet seg for en gratis opsjon på ordningen, som må erklæres innen 1. desember i år.

Sandberg forsvarer også ordningen om VTB.

- Jeg mener VTB treffer godt i forhold til målet. Så får hver og en gjøre seg sine tanker om hvorfor det er de små oppdrettsselskapene som har tegnet seg, sier Sandberg.

Oppdrettsgiganten Lerøy Seafood vil heller ikke søke, ifølge en melding fredag.

Les mer: Lerøy-sjefen: - Tiltaket ville gitt oss minimalt

Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer mener det er "meningsløst" å avgiftslegge verdiskapningen og i tillegg gjøre ordningen midlertidig.

"Ordningen kunne gitt en helt marginal vekst forutsatt at biologien hadde blitt en «innertier» i tre år frem i tid - sånn er det ikke i den virkelige verden hvor biologien og rammebetingelsen er uklare", skrev toppsjefen i en epost til Intrafish torsdag.

Les mer: - Meningsløst av norske myndigheter

Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog har tidligere uttrykt skepsis til at man tillater oppdretterne å øke mengden laks i sjøen i månedene laksen er mest utsatt for lakselus.

"Etter nøye overveiinger inkludert lengden på prøveperioden, kostnader, potensiell produksjon og bærekraft, har Marine Harvest besluttet ikke å søke om den fleksible maksimum tillatte biomassen", heter det i en melding fra oppdrettskjempen tidligere denne uken.

Les også: Gjør om på konsernledelsen

Asia i dag: Samsung-telefoner kan bli tilbakekalt

Rekordmange nordmenn studerer ute

Milliardtap i Brasil for Ulltveit-Moe

Følg markedet på DNInvestor

Se DNtv:

Her er den nye ankomsthallen på Gardermoen
01:36
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.