Universitetet i Oslo er best av de norske på 132. plass, på rangeringen Times Higher Education. Det er tre plasser opp fra ifjor.

Universitetet i Bergen er neste norske lærested på lista, men faller fra 182. plass i fjor til samlesjiktet 201-250 i år. NTNU i Trondheim blir plassert i sjiktet 251-300, noe som er en langt bedre enn fjorårets 351-400-kategori, der NMBU for øvrig er å finne nå.

Nederst på listen over de fem norske finner vi Universitetet i Tromsø som faller fra kategorien 351-400 til 401-500.

Oxford på topp

Ærverdige Oxford topper årets liste foran California Institute of Technology. De to lærestedene bytter dermed plass fra fjorårets rangering.

Stanford, Cambridge MiT, Harvard, Princeton og Imperial College London følger på de neste plassene, før ETH Zürich bryter den britisk-amerikanske dominansen på niende plass.

Av de 25 fremste universitetene i verden er det bare tre som ikke ligger i Storbritannia eller USA, ifølge rangeringen. Foruten det sveitsiske lærestedet, er University of Toronto og National University of Singapore plassert på henholdsvis 22. og 24. plass.

Asiatisk frammarsj

- Norge er det eneste nordiske landet som fortsatt øker støtten til utdanning og forskning, men dere må se opp for Asias frammarsj, sier rangeringens redaktør Phil Baty i en kommentar til NTB.

Han viser til at asiatiske land er representert med to nye universiteter blant de 100 beste i verden og ytterligere fire nye på topp 200-lista.

- I tillegg har Kina nå to universiteter blant de 40 beste, sier Baty.

Sverige har for øvrig seks universiteter inne på 200-listen og ni totalt. Karolinska institutet (28), Uppsala universitet (81) og Lunds universitet (90) er alle foran UiO på listen.

Danmark er representert med tre læresteder blant de 200, hvorav universitetene i Aarhus (98) og København (120) begge plasserer seg over det fremste norske. Det samme gjør for øvrig Universitetet i Helsinki på 91. plass.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.