Høyre vil at far og mor skal kunne ta ut foreldrepermisjon samtidig. Målet er å gjøre det «hyggeligere» og mer attraktivt for fedre å være hjemme.

En enstemmig programkomité står bak det kontroversielle permisjonsforslaget som nå er på høring i partiorganisasjonen før Høyres landsmøte våren 2017.

I Sverige kan mor og far ta ut maksimalt 30 såkalte «dobbeltdager». I perioden de begge er hjemme brukes to permisjonsdager per dag - én for hver av foreldrene.

Etter dagens ordning kan ikke både far og mor ta foreldrepermisjon samtidig i Norge, men det vil Høyre gjøre noe med: Vil gi pappaperm samtidig med mor dnPlus (DN +)

Høyre-forslaget møter kraftig motstand fra både Likestillingsombudet, forskere, SV, Ap og familieverdipartiet KrF.

- Å innføre 30 dager med dobbeltomsorg for å lokke fedre til å ta omsorgsansvar høres ut som en gammeldags måte å tenke på, sier likestillingsombud Hanne Bjurstrøm.

Også stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) reagerer:

- Hvis hensikten med foreldrepermisjon bare var barnepass, kunne man selvsagt sendt en sjekk til foreldrene og latt de bruke den som de ville. Men hensikten med foreldrepermisjonen er også at hver av foreldrene skal lære barnet sitt å kjenne, og ikke minst lære seg å være omsorgsperson. Da er det viktig at hver forelder har reservert en del for seg, sier han.

- Ok hvis man dekker utgiftene selv

- Jeg tror Høyre grovt undervurderer norske menns ønske om å være hjemme og ta ansvar for egne barn. Jeg tror ikke menn trenger å ha mor hjemme med seg for å våge å ta foreldrepermisjon, legger han til.

Det som derimot beviselig har ført til at færre fedre tar foreldrepermisjon, er Høyres årelange kamp for å kutte i pappakvoten, hevder han.

- Høyre bør heller endre sitt syn på denne, i stedet for å finne på stadig nye måter å undergrave likestillingen på.

Rotevatn viser til at mange foreldre for så vidt tar deler av permisjonstiden sammen i dag, men da dekker de utgiftene selv.

- Det er selvsagt helt ok. Men for den skattefinansierte foreldrepermisjonen er det altså et poeng at den ene lærer seg å være omsorgsperson, mens den andre får muligheten til å jobbe. Det er en god ordning, sier Venstre-politikeren.

«Omtenksomt»

«Blir kjekkere med fedreperm om mor er heime og tar seg av unger og middag. Omtenksomt», skrev stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) i en tweet etter å ha lest saken i DN.

- Dette fremstår som et utrolig dårlig gjennomtenkt forslag, sier han til DN.

Geir Pollestad  (Sp), leder for Stortingets næringskomité.
Geir Pollestad (Sp), leder for Stortingets næringskomité.
 

- At Staten skal betale for at mor og far skal ha permisjon samtidig, det er å gå altfor langt, sier han.

Han mener Høyre heller kunne ha gjort noen andre grep:

- Det ville vært mer nyttig hvis man gikk inn for å styrke engangsstønaden eller gitt fedre rett til permisjon i situasjoner der mor ikke har hatt inntekt, sier han.

Les også: Absurd lang permisjon dnPlus (DN +)

Les også: Tredobler behandlingstiden for skatteklager: Kan ta inntil et halvt år

 

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.