DN skrev lørdag at en enstemmig programkomité i Høyre vil at mor og far kan ta foreldrepermisjon samtidig.

– For nybakte foreldre kan det være hyggelig å tilbringe tid med barnet sammen. Det kan også gjøre at flere fedre velger å benytte seg av permisjonsordningen, sa leder for Høyres kvinneforum og medlem i programkomiteen, Tina Bru.

Høyres forlag fikk kraftig motstand fra både likestillingsombudet, SV, Ap og KrF. Nå kommer også kritikken fra egne rekker.

– Jeg synes det er et veldig dårlig forslag og kommer til å stemme dette ned på landsmøtet. Det håper jeg flere gjør, sier Arve Kambe, som er Høyres leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Kambe hadde vanlig pappaperm med begge sine sønner.

– Det har en verdi i seg selv at far tar ut permisjon uten mor hengende over seg. Far må ta eget ansvar og finne sin måte å gjøre det på, sier han.

Han frykter at forslaget vil føre til at foreldre tilbringer mindre tid med barna.

– Den samlede tiden man har permisjon tror jeg det er viktig at foreldre tar ut i sum for å være med barnet det første leveåret, og vel så det, sier Kambe.

Haugesund-mannen støtter at man vil se på alle ordningene for barne­familier i et nytt lys.

– Dette er nok et velment forslag til dem som ikke benytter fedrekvoten i det hele tatt. Men jeg mener ikke det er godt nok sammenlignet med hva man mister totalt sett, sier Kambe.

Daglig leder Kristin Clemet i tenketanken Civita mener utvalget ble satt ned etter inspirasjon fra Civita og dets rapport «Det store barneregnskapet» hvor det så på barnefamiliers ordninger, samt formålene og virkningene de har.

– Fordi det er snakk om så mye penger bør man se på om disse ordningene bør ha en annen innretning for å treffe bedre, sier Clemet.

– Nå er alle disse ordningene i spill. Jeg skal se alt i sammenheng før jeg konkluderer, sier hun.

Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn er klart mot det nye forslaget:

– Jeg tror Høyre grovt undervurderer norske menns ønske om å ta ansvar for egne barn. Jeg tror ikke menn trenger å ha mor hjemme med seg for å våge å ta foreldrepermisjon, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.