KS og Nav har invitert 31 store kommuner fra hele landet med i prosjektet «Ned med sykefraværet – IA-ledelse 2.0», som sparkes i gang med rådmannssamling hos KS på tirsdag.

Kommunene som er med, har det til felles at de alle har et sykefravær på over 10 prosent.

– Vi vet at sykefraværet er høyt i kommunal sektor, og rådmennene sier dette er den største arbeidsgiverutfordringen de har, sier avdelingsdirektør Anne-Cathrine Hjertaas i KS.

Hver eneste dag er én av ti arbeidstakere i kommunal sektor borte fra jobb.

– Vi ønsker å bidra til å få fraværet ned, sier Hjertaas til NTB.

Penger spart

Målet med prosjektet er å gi drahjelp til kommunenes eget arbeid med å redusere fraværet.

Bakteppet er avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) fra 2001. I den forplikter kommunene seg til å få ned sykefraværet med 20 prosent, til 6,7 prosent. Det har de ikke klart etter 15 års innsats. Tvert imot har sykefraværet økt fra 8,4 til 9,6 prosent i IA-perioden.

Tall fra kommunenes interesseorganisasjon KS viser at sykefraværet koster samfunnet 22 milliarder kroner årlig. Vel halvparten av utgiftene påløper i kommunal sektor.

Beregninger viser at en nedgang i fraværet på 1 prosentpoeng, vil kunne spare kommunene for store utgifter.

Trondheim kommune vil kunne spare 34,6 millioner med en slik nedgang, for Bergen anslås beløpet til 44,1 millioner, mens Tromsø vil kunne spare 15,8 millioner.

Omsorg og barnehager

Det er pleie og omsorg og barnehager, med fravær på henholdsvis 11,4 og 12,6 prosent som vil få hovedfokus i prosjektet. På disse områdene har det av flere årsaker vært spesielt vanskelig å få bukt med fraværet.

– Kvinner er i flertall i disse sektorene. Kvinner har nesten 80 prosent høyere sykefravær enn menn, sier Hjertaas.

Hun mener tallene vitner om at Norge fortsatt har et kjønnsdelt arbeidsmarked. For i teknisk og administrativ sektor er fraværet langt lavere i kommunene.

Hjertaas vil ikke si nøyaktig hvilke verktøy kommunene vil få tilgang til gjennom prosjektet, som både handler om forebygging, oppfølging av sykemeldte og mestringsorientert ledelse.

– For å lykkes er det viktig at den øverste administrative ledelsen, altså rådmannen, er med, og at tiltak har forankring i hele organisasjonen, for eksempel i barnehagens ledelse, sier hun.

For å kunne finne ut hva som fungerer, vil forskere fra Fafo følge den første delen av prosessen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Opp om morran dnPlus   (DN+)

 
Dette er Norges «sykeste» kommuner  

Leger, sykemeldinger og nyanser dnPlus  (DN+)

Dyr, fredet elefant dnPlus (DN+)