- Det er vanskelig å møte forståelse for at vi trenger tilpasninger i Norge, sier Jon Georg Dale (Frp) til NTB.

Norge og EU har kranglet i åtte år om reglene for økologisk landbruksproduksjon. Tirsdag formiddag var Dale i Brussel for å gjøre «et siste forsøk» på å overbevise EU-kommisjonen om at det økologiske landbruket i Norge må få slippe forbudet som EU har innført mot spaltegulv i stallbygninger.

- Jeg opplever at det er vanskelig å vinne igjennom med Kommisjonen. Det er skuffende, sier Dale etter møtet.

Spaltegulv

Striden bunner i at spaltegulv er vanlig i norsk sauehold, men forbudt i EUs regler for økologisk landbruk. Der er kravet at minst halvparten av gulvet i stallbygninger må være fast.

EUs regelverk ble vedtatt i 2008, men fordi Norge krever tilpasninger er det ennå ikke innført her til lands.

Dale forteller at han fikk klar beskjed fra Kommisjonen om å føye seg.

- De sa at vi har brukt for lang tid allerede, og at de nå forventer implementering. Det skyldes først og fremst at de har et nytt økologiregelverk på trappene som de nå jobber med internt i EU, forteller han.

- De vil ha et harmonisert regelverk i EU. De er veldig opptatt av at når svenskene og finnene får det til, så bør Norge få det til, sier Dale.

Vil ha avklaring

Saken ble løftet til et nytt nivå i sommer da det ble klart at økolaks fra Norge hadde fått importstopp i Frankrike på grunn av striden om spaltegulv.

Det skyldes at EU forholder seg til økologiregelverket som en helhetlig pakke. EU tillater ikke at man bare plukker de delene man liker, og følger man ikke reglene for sauehold, så får man ikke godkjentstempel for laks heller, selv om norske lakseprodusenter følger reglene til punkt og prikke.

Dale er klar på at det nå må komme en avklaring på saken.

- Vi er nødt til å lande dette snart, spesielt av hensyn til norsk oppdrettslaks, sier Dale.

- Vi har ikke mange månedene på oss før vi må ha bestemt oss for hvordan vi skal håndtere dette, sier han.

Les også: Snoen: – Clinton kom absolutt best ut av det

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:

 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.