I tillegg til Norge har Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike innført midlertidige grensekontroller.

I en fersk statusrapport gir EU-kommisjonen grønt lys til alle fem.

- Jeg kan bekrefte at de nåværende kontrollene er i samsvar med vilkårene som Schengen-reglene setter. Kommisjonen ser derfor ikke noe behov for å foreslå endringer nå. Men målet vårt er fortsatt å oppheve alle indre grensekontroller og gå tilbake til normalen, sier EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.

EUs ministerråd ga i mai grønt lys til at grensekontrollene kunne fortsette i seks måneder. Det er ennå ikke avgjort om de kan forlenges ytterligere når dagens ordning utløper den 12. november.

I statusrapporten bemerker EU-kommisjonen at Norge ikke rapporterte om kontrollene innen den fristen, som var satt til 12. juli. En purring ble sendt 12. august, men det drøyde helt til 8. september før svaret fra Norge kom.

Fra 12. mai til 11. september ble i alt 14 personer nektet innreise i Norge etter å ha blitt kontrollert. Det ble tatt imot to asylsøknader på kontrollpostene.

EU-kommisjonen mener kontrollene er proporsjonale og i tråd med vilkårene som er satt.

Les også: Vil ha to storkommuner på Romerike

Les også: Oslo skal fjerne 1300 parkeringsplasser

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:
Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.