Meklingen mellom LO Stat og Spekter startet tidligere onsdag. Kommer ikke partene til enighet innen fristen ved midnatt, kan det bli togstans i Oslo og Akershus torsdag morgen.

Av de totalt 71 lokførerne som det er varslet plassoppsigelse for, jobber 58 i Oslo, Ski og Lillestrøm. En streik kan dermed få store konsekvenser for reisende i disse områdene.

Ingen erstatningsbusser

Det er nemlig lokaltogene i Oslo og Akershus som først og fremst vil bli rammet av streiken. Strekninger som Ski– Skøyen– Stabekk og Lillestrøm– Spikkestad vil bli hardest rammet.

– Siden dette er en lovlig varslet streik, forholder vi oss til dette på vanlig måte. Det vil bety at det vil bli innstilte tog som ikke erstattes av buss for tog, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB Persontog til NTB.

Myhre opplyser at det på NSBs nettsider og NSBs app for mobil og nettbrett vil komme oppdatert informasjon om hvilke avganger som vil bli innstilt.

– Det er helt klart at innstillinger ikke kan unngås hvis det blir streik, understreker han.

Også lokførere i Bergen, Kristiansand og Trondheim er tatt ut i streik, men bare med én lokfører i hvert område, noe som ikke gir samme konsekvenser som på Østlandet.

Stor streikefare

– Vi har alltid tro på å finne løsninger, men vi har store, kompliserte spørsmål med oss inn i meklingen. Streikefaren er derfor stor, sa Øystein Gudbrands, LO Stats forhandlingsleder i meklingen, tidligere onsdag.

Viktige områder i meklingen er arbeidstid, lønn og ikke minst hva slags opplæring en lokfører skal ha. Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) og LO Stat krever en nasjonal standard for kompetansekrav til en lokfører ettersom utdanningen ikke er lovfestet.

– Når regjeringen ikke vil lovfeste utdanning av lokførere, krever vi det inn i avtaleverket, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i NLF.

 

Les også: Reuters: Opec enige om produksjonskutt

Vil bli boligmarkedets svar på Norwegian

- Det er dette markedet har ventet på

 

Se DNtv:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.