Partene var ikke blitt enige da fristen gikk ut ved midnatt, men valgte å fortsette meklingen på overtid. Klokken 2.30 melder LO Stat at det ble brudd, og dermed er streiken et faktum.

- Vi aksepterer ikke dumping av lokførernes utdanning. Vi må ha en nasjonal standard. Vi må sikre at våre medlemmer kan frakte passasjerene trygt fram. Derfor er vi i streik, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) i en pressemelding.

- Vi beklager svært overfor NSBs kunder og passasjerer at NLF velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd sine krav om å tariffeste lokomotivførernes kompetanse, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NTB.

Rundt 150 innstillinger

Av de totalt 71 lokførerne som det er varslet plassoppsigelse for, jobber 58 i Oslo, Ski og Lillestrøm. Streiken får dermed store konsekvenser for reisende i disse områdene. Det er nemlig lokaltogene i Oslo og Akershus som først og fremst blir rammet av streiken. Strekninger som Ski-Skøyen-Stabekk og Lillestrøm-Spikkestad blir hardest rammet. I Bergen, Trondheim og Kristiansand er det tatt ut en lokfører på hvert sted, og streiken får dermed mindre konsekvenser der.

Rundt 150 tog er innstilt torsdag. NSB har lagt ut en oversikt over samtlige avganger som ikke blir kjørt som vanlig. Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier informasjonen også vil bli lagt ut i apper og i reiseplanleggeren.

Lovlig streik

Det vil ikke bli satt opp erstatningsbusser for de innstilte avgangene.

- Vi beklager overfor de reisende. Dette blir en vanskelig situasjon, men vi kan ikke nekte bruk av lovlige virkemidler i arbeidslivet. Dette er en lovlig streik, og da ville det være et brudd på spillereglene om vi gikk inn med alternativ transport, sier Lundeby til NTB.

Flytoget blir ikke berørt av streiken.

Les også: Disse kjemper om Stordalens gründermillion

Denne kjeden vokser lynraskt på dansk design

Oslo øker eiendomsskatten

 

Se DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.