– Vi har hørt om tilfeller der utbyggerne betaler en halv million kroner i året i ti år bare for å sikre seg underskriften. På toppen kommer betalingen dersom utbyggingen blir realisert. Slike avtaler kan gi økt press for å bygge ned mer matjord. Et forbud kan dempe presset, sier seksjonssjef Aud-Ingrid Krefting i Landbruksdirektoratet til Nationen.

Hun sier forslaget åpner for at man kan søke dispensasjon fra forbudet i visse tilfeller.

Ifølge Landbruksdirektoratet kan opsjonsavtalene i noen områder omfatte opp mot 75 prosent av matjorden. Ifølge Krefting kan avtalene ha negativ effekt på matproduksjonen i pressområder.

KrF og Venstre er positive til forslaget, og både Ap og SV signaliserer støtte. I Høyre blir forslaget sett på som interessant.

– Jeg er tilhenger av alt som bidrar til å dempe presset mot matjorden. Forslaget har mye godt i seg. Matjord skal ikke være et finansobjekt. I Ap er det stigende uro for nedbyggingen av jord. Jeg synes vi skal gå inn for dette, sier Aps Knut Storberget.

Torsdag leverte for øvrig Ap inn et forslag til grunnlovsendring for matjord, skrev NTB fredag. Partiet mener matjorden og fisken tilhører folket og ønsker at vern av disse fellesressursene skal inn i Grunnloven. Også disse forslagene får bred politisk støtte.

 

Les også: Slutt på dyre reiser og restaurantbesøk

Tror flere vil øke boliglånsrenten

Pølsefest hos importør

 

Se DNtv:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.