Gjennom forhandlingene har NSB hevdet at de vil ha en nasjonal standard for utdanning av lokførere. Nå forteller arbeidsgiverne at de vil overlate utdanningen til selskapene selv.

Holdningen vil rasere lokførernes utdanning, mener LO Stat.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) og LO Stat har mandag derfor varslet opptrapping av streiken med 42 lokførere på følgende steder fra 8. oktober:

**Moss (33)

**Oslo (3)

**Bergen (6)

- Vi har aldri krevd å bestemme innholdet i utdanningen. Det skal Statens jernbanetilsyn og Norsk Jernbaneskole gjøre. Vi krever at NSB slutter med dumping av lokførernes utdanning. Vi krever at NSB setter trygghet og sikkerhet først, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund.

- Det holder ikke med trafikalt grunnkurs for å bli en ferdig utdannet lokfører, legger han til.

Beklager til de reisende

I meldingen står det at dersom NSB hadde ønsket, hadde lokførerne hatt en nasjonal standard på utdanningen. «Så enkelt kunne det vært. At lokførerne er i streik, forteller at NSB ikke ønsker å opprettholde en god utdanning», skriver NLF.

Ringdal sier han ikke ønsker å ramme de reisende, men at en opptrapping er nødvendig.

- Vi ønsker ikke å ramme de reisende. Men når NSB blånekter å forplikte seg til en god lokførerutdanning, må vi svare med en å trappe opp. Vi er villig til å streike lenge for å stanse NSBs barbering av lokførernes utdanning, sier han.

Her er 118 lokførere tatt ut i streik:

• Bergen (7)

• Kristiansand (1)

• Lillestrøm (28)

• Oslo (19)

• Ski (29)

• Moss (33)

• Trondheim (1)

Togførerstreiken brøt ut torsdag forrige uke, etter at det ble brudd i meklingen mellom LO Stat/Norsk Lokomotivmannsforbund/LO Stat og Spekter/NSB og NSBs Cargonet.

Da ble 71 togførere tatt ut, på strekninger på Østlandet, samt på strekningen Oslo S-Stavanger. Flytoget er for øvrig ikke rammet av streiken.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:

 
Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.