– Noe er blitt enklere, noe mer komplisert, og nye rapporteringskrav er kommet til. Så i sum vil jeg si det er det samme, sier daglig leder Helge Opsahl ved Kringler gjestegård.

I bølgende kulturlandskap ti minutter fra Gardermoen driver han og kona Hilde Olstad kurs- og konferansetilbud rundt et kraftig ombygd og opprustet gårdstun. Mikrobryggeri og kulinariske opplevelser fra egne krydderurter og høylandskveg hører med.

Men Opsahl ser ikke at regjeringens løfte om å spare næringslivet for 15 milliarder kroner gjennom forenklinger i offentlige krav har gitt noe nevneverdig gevinst. I alle fall ikke for egen bedrift med 12 millioner i omsetning og 12 årsverk fordelt på 25 hoder, der han og kona selv står for rapporteringene til Nav, Skatteetaten og andre etater.

– Hva tynger mest?

– Spesielt arbeidsgiverinnrapporteringer til Nav og til Skatteetaten. Noe er endret, men ikke nødvendigvis til det bedre. Så håper jeg det kommer forenklinger slik at Nav-kontakten blir mer digital, sier Opsahl.

Han nøler litt med å navngi den aller mest håpløse offentlige etat.

– Vi har dem jo som kunder. Det vil vi gjerne fortsette med, sier gjestegårdssjefen.

«Glemmer å se på totalen»

Virke har nylig loddet stemningen blant medlemsbedriftene om effektene av regjeringens lovede forenklingstiltak. Blant 1400 respondenter oppgir 42 prosent at byrdene ved offentlig kontakt og rapportering er uendret, 38 prosent sier det er blitt verre.

– Det vi hører når vi er ute og reiser, er at særlig de mindre bedriftene i reiseliv og varehandel ikke ser forbedringer. Alle tilsyn og etater opererer for seg. De glemmer å se på totalen, sier Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen.

Hun forventer at regjeringen «tenker bedrift» og ser all rapportering samlet fremover.

– For større bedrifter kan det gå. Det er de mindre, uten egen administrasjon, som rammes. Dem er det flest av. Her sendes nå flere rapporteringsoppdrag til regnskapskontorene. Det er også en kostnad, sier Madsen.

Virke-sjefen mener en del offentlig rasjonalisering har flyttet mer arbeid ut i den enkelte bedrift.

– Før beregnet Tolletaten toll og tilhørende moms – og sendte krav. Nå har Skatteetaten overtatt, og importører må beregne og melde selv, sier hun.

Madsen tror også flere offentlig ansatte i seg selv utløser flere rapporterings- og kontrollkrav.

Jensen må forenkle

NHO offentliggjorde i september en annen forenklingsundersøkelse foretatt blant 800 bedriftsledere, Her mente et flertall det var blitt noe enklere å drive bedrift i Norge. Samtidig sa finansminister Siv Jensen (Frp) på en tilhørende konferanse at regjeringen nå mener å ha nådd 11 milliarder av de 15 milliarder næringslivet skal spare ved forenklinger gjennom stortingsperioden.

– Vi har ikke grunn til å betvile tallene. Men det er fire milliarder igjen. Samtidig er det grunn til å tro at tiltakene til nå ikke har hatt samme effekt på ulike grupper bedrifter, sier Ingebjørg Harto i NHO.

NHOs næringspolitiske direktør tror det er på finansministerens eget «hjemmeområde» støtet nå må settes inn.

– Det er regnskaps- og bokføringsreglene som må forenkles om beløpene skal monne, sier Harto.

Rett vei

Næringsminister Monica Mæland (H) er «samleansvarlig» for ulike departementers forenklings- og sparetiltak for næringslivet. Hun mener Virke gir et feilaktig bilde:

– Vi skal nå målet om 15 milliarder årlige besparinger innen utgangen av 2017. Det skjer stadig nye forenklinger, og det går fort. Regjeringens forenklingsarbeid for næringslivet fortsetter med full styrke.

– Selv om noen av Virkes medlemmer mener rapporteringsbyrden ikke er blitt mindre, viser den store forenklingsundersøkelsen Opinion i høst utførte blant ledere i 800 selskaper det stikk motsatte, sier Mæland.

Les hele avisen

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:
 

Denne elbilen kommer snart på veiene
Mercedes lager et eget undermerke for elbil, og starter med en elektrisk suv.
01:42
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.