Frem til og med 2015 var statens oljeinntekter så store at en del av oljepengene ble brukt til å dekke underskuddet på statsbudsjettet, mens resten ble overført til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet).

Men oljeprisfallet førte til at statens oljeinntekter falt, og i stedet for å få penger til overs og sette inn penger på Oljefondet, må det tas ut penger av Oljefondet for å dekke underskuddet.

Alt om statsbudsjettet 2017

Historisk

Siv Jensen ble i 2016 den første finansministeren som tok penger ut av Oljefondet. Dette uttaket ble varslet i statsbudsjettet for 2016, som ble lagt frem for ett år siden.

Men uttaket i 2016 blir mye større enn først antatt: 96 milliarder kroner uttak fra Oljefondet i 2016, viser det oppdaterte anslaget i statsbudsjettet for 2017.

Og til neste år ventes uttaket å bli enda høyere: 121 milliarder kroner må tas fra Oljefondet for å bringe budsjettet i balanse.

Finansdepartementet bekrefter tallene overfor DN.

Dermed ligger Siv Jensen an til å ta ut 217 milliarder kroner fra Oljefondet på to år.

Innskudd: 3500 milliarder

Fra det første innskuddet i 1996 til og med 2015 ble det tilført 3500 milliarder kroner til Oljefondet. Jensens uttak er sammenlignet med dette beskjedent.

Oljefondet mottar utbytte og renteinntekter fra sine aksje-, obligasjons- og eiendomsinvesteringer som i 2015 var på cirka 190 milliarder kroner.

Hvis dette beløpet gir en pekepinn på løpende inntekter til Oljefondet i år og neste år, betyr det at Oljefondet ikke trenger å selge unna verdipapirer for å finansiere uttakene.

Oljefondet er på rundt 7100 milliarder kroner.

Anbefalt av DNtv:

Bjerkholt: - De som tjener minst får den største skattelettelsen
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva årets statsbudsjett betyr for deg og meg.
02:17
Publisert:
 

Jensen: - Miljøbevegelsen har et ensidig fokus
Finansministeren svarer på kritikken fra Miljøbevegelsen.
02:43
Publisert:

Støre: - En uhemmet bruk av oljepenger
Arbeiderpartiet savner flere tiltak fra regjeringen for å få ned arbeidsledigheten.
02:32
Publisert:

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.