Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) foretar onsdag den virtuelle åpningen.

Målet er å gjøre tilgangen lettere for folk, samtidig som det skal bli vanskeligere å bestille ulovlige legemidler fra utenlandske nettsteder.

Nettapotek har eksistert lenge, men det nye nå er at det også er mulig å bestille reseptbelagte legemidler og få disse levert hjem på døren eller på postkontoret.

Tilgang til e-resept

Reseptformidleren, som inneholder alle e-reseptene, blir tilrettelagt slik at den enkelte kunde kan gi et nettapotek tilgang til sine resepter.

– Da kan nettapotek ekspedere legemidlene på trygg og sikker måte, forklarer Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.

Hvilke nettapotek som vil åpne, er opp til markedet. Men skal de ha tilgang til e-reseptene, må de gjennom kvalitetskontrollen til e-helsemyndighetene. Statens legemiddelverk godkjenner og fører oversikt.

Nettapotekene må bruke den offentlige løsningen ID-porten, der kunden legger seg inn med sikre løsninger som for eksempel kodebrikken fra banken eller MinID.

Allerede fra 1. januar i år ble det tillatt å etablere nettapotek, men de tekniske løsningene som gir tilgang til e-resept har ikke vært klare før nå.

– Gode løsninger

– Nå har Direktoratet for e-helse gjort de endringene som var nødvendig for å gi tilgang til reseptene i Reseptformidleren. Jeg oppfatter at vi har fått en god løsningen, som både ivaretar sikkerheten og gjør det mulig å drive effektive nettapotek, sier Wistner.

Da helse- og omsorgskomiteen behandlet spørsmålet i fjor høst, ble tiltaket satt i sammenheng med en stadig økende og nærmest ukontrollert handel med legemiddel fra utenlandske nettsteder.


DN boligprisspesial: 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig. Du kan også lese i dybden om boligprisutviklingen i hvert fylke frem mot 2020.

LES OG SJEKK DIN BOLIGVERDI HER(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.