På de siste meningsmålingene leder partiet med 22,6 prosent av stemmene. Det betyr at mer en én av fem islendinger vil krysse av for Piratpartiet i nyvalget lørdag 29. oktober.

Men dagens regjeringsparti, Selvstendighetspartiet, puster piratene i nakken med 21,1 prosent på målingene. Også Venstrebevegelsen – De grønne ser ut til å kunne gjøre det bra med 18,6 prosent.

Meningsmålingen ble gjennomført mellom 14. og 19. oktober. I alt 2.300 stemmeberettigede ble spurt om hvilket parti de vil stemme på.

Forbløffet

Piratpartiet ble historisk allerede i 2013 da de fikk drøyt 5 prosent av stemmene, noe som ga dem tre representanter i nasjonalforsamlingen – som det eneste landet i verden.

Partiets medlemmer er en broket samling anarkister, hackere, frihetstilhengere og nettnerder. Politikken vedtas gjennom internettavstemninger, en metode piratene mener også regjeringen burde ta i bruk, skriver Washington Post.

Partiet definerer seg verken som en del av høyre- eller venstresiden, men som en radikal bevegelse som kombinerer det beste fra begge sider, ifølge avisa.

Den voldsomme framgangen på meningsmålingene forbløffer også poeten, dataprogrammereren og den tidligere WikiLeaks-aktivisten Birgitta Jónsdóttir, som grunnla Piratpartiet i 2013.

- Ikke tale om, svarer hun på spørsmål om hun hadde sett for seg at partiet ville havne i regjeringsposisjon så raskt.

Synker som stein

Dersom det endelige valgresultatet blir slik målingene antyder, vil både Piratpartiet og Selvstendighetspartiet få 15 seter hver av Alltingets i alt 63 seter, ifølge Iceland Monitor.

Selvstendighetspartiet har hatt regjeringsmakten på Island i det meste av etterkrigstiden, men partiets glans bleknet og forsvant under finansboblen i 2008 som nærmest knuste landets økonomi.

- Folk er fortsatt sinte på oss på grunn av det, erkjenner Birgir Ármannsson, som representerer partiet på Alltinget, som for øvrig er verdens eldste folkevalgte forsamling.

Folkets skepsis har også rammet det nåværende regjeringspartiet, Framskrittspartiet, hardt. Partiet har falt som en stein på meningsmålingene, og oppslutningen er nå bare i overkant av 9 prosent. Det kan bety at partiet mister 13 av sine 19 representanter i nasjonalforsamlingen.

Panama-avgang

Partiets tidligere leder Sigmundur David Gunnlaugsson ble tvunget til å gå av som statsminister i april etter at de såkalte Panama-papirene avslørte at flere høytstående islendinger, inkludert statsministeren selv, hadde koblinger til selskaper registrert i skatteparadiser.

Gunnlaugssons partifelle Sigurdur Ingi Jóhannsson tok over som statsminister.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: