Det omstridte vedtaket ble fattet i bystyret i Oslo onsdag kveld, mot stemmene til alle de andre partiene enn de to store: Arbeiderpartiet og Høyre. Oslo bystyre går dermed inn for riving av Y-blokken, slik regjeringen ønsker i sin reguleringsplan for det nye regjeringskvartalet.

Så sent som tirsdag ettermiddag holdt aksjonister som vil bevare den Picasso-utsmykkede blokka, ring rundt bygget og holdt appeller. Motstandere av riving påpeker at Y-blokken og Høyblokken hører sammen i en arkitektonisk enhet, og at Picasso-bildet som pryder blokka må bevares der det står.

Likevel ble alle alternative forslag om gå for både bevaring og bare delvis riving av Y-blokken, slik Riksantikvaren har foreslått, nedstemt.

Ap: - Sikkerheten viktigst

Leder Frode Jacobsen i Oslo Aps bystyregruppe fastslo i en kommentar etter avstemningen at selv om Y-blokka ennå står og rivingsmotstanderne ikke har gitt opp kampen for bevaring, «så blir den nok revet».

Ap vektlegger sikkerhetsbetraktningene til Statsbygg i sin beslutning om støtte til den statlige reguleringsplanen. I sitt innlegg i debatten påpekte han at så sent som fire år før bomben gikk av 22. juli 2011, under debatten om stenging av Grubbegata, ble et slikt scenario vurdert som helt usannsynlig.

- Muligheten er der når det gjelder Y-blokka også. Derfor er det ganske modig av noen nå å avvise denne sannsynligheten, sa han.

Riksantikvaren vil bevare

Riksantikvaren foreslår at bare en del av blokken rives slik at man får en C-blokk. Ved å rive den delen som ligger over Ring 1, og som dermed er utsatt for eksempelvis et bombeangrep utenfra, skulle sikkerhetsaspektet være ivaretatt.

- Vi har foreslått et alternativ, og det er å bygge om Y-blokken til det vi kaller en C-blokk. Det vil si at den fløyen som vender opp mot Deichmanske bibliotek rives, og at man får en bygning som ligger langs ring 1, sier avdelingsdirektør Hanna Kosonen Geiran i kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren til NRK.

Vedtaket i bystyret vil veie tungt for reguleringen som blir gjort av staten og Kommunaldepartementet.

Nei fra Sanner

Mandag 13. juni sendte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) planprogrammet for det nye regjeringskvartalet over til Statsbygg.

I følgebrevet slår Sanner fast at han ikke vil følge innspillene fra blant andre Riksantikvaren om å se på løsninger der Y-blokken kan bevares.

- I planprogrammet er OBOS-kvartalet tatt ut av reguleringsplanen og regjeringsbygget R5 tatt inn. Men Riksantikvarens høringsinnspill om å se på løsninger der Y-blokken bevares, blir ikke tatt med videre, heter det i brevet.

Utsmykningen av Y-blokken strekker seg tilbake til 1957 da Pablo Picasso og Carl Nesjar traff hverandre i Cannes. Picasso tegnet bildene som Nesjar sandblåste opp i stort format i naturbetong på bygget.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: