- Yara tatt med buksene nede

Yara innrømmer å ha kjøpt fosfat som stammer fra gruver i det okkuperte Vest-Sahara, men mener det ikke har gjort noe ulovlig. - Yara er tatt med buksene nede, og jeg forstår det er ubehagelig, sier Sigmund Valberg i støttekomiteen for Vest-Sahara.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Gjødselsselskapet Yara stopper nå handelen med fosfat fra området, men utelukker ikke at det vil ta opp handelen igjen etter en " totalvurdering ".

Gråsone
- Vi er glad for at Yara stopper handelen, men det vi reagerer mest på er at de avviser fullstendig både de politiske og juridiske sidene ved saken. De bagatelliserer den alvorlige situasjonen i regionen. Den strategien forstår jeg ikke, sier Valberg til dn.no.

Valberg vil ikke si at handelen Yara har utført er ulovlig.

- Men det er ikke i tvil om at de befinner seg i en gråsone som er svært risikabel for dem som bedrift. Det forsto TGS Nopec da det trakk seg ut for to år siden etter at Utenriksdepartementet rådet norske selskaper til å ikke handle i regionen, sier han.

Frarådd handel
Yara fremholder i brevet at de kun har handlet 0,3 prosent av sitt totale fosfat-forbruk i Vest-Sahara.

- De prøver å bagatellisere volumet, men det har aldri vært tema for oss. Det er ikke vår business. Vi er opptatt av at UD har frarådd handel med regionen, sier Valberg.

Debatt Stengt 

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.