Gjødselsselskapet Yara stopper nå handelen med fosfat fra området, men utelukker ikke at det vil ta opp handelen igjen etter en " totalvurdering ".

Gråsone
- Vi er glad for at Yara stopper handelen, men det vi reagerer mest på er at de avviser fullstendig både de politiske og juridiske sidene ved saken. De bagatelliserer den alvorlige situasjonen i regionen. Den strategien forstår jeg ikke, sier Valberg til dn.no.

Valberg vil ikke si at handelen Yara har utført er ulovlig.

- Men det er ikke i tvil om at de befinner seg i en gråsone som er svært risikabel for dem som bedrift. Det forsto TGS Nopec da det trakk seg ut for to år siden etter at Utenriksdepartementet rådet norske selskaper til å ikke handle i regionen, sier han.

Frarådd handel
Yara fremholder i brevet at de kun har handlet 0,3 prosent av sitt totale fosfat-forbruk i Vest-Sahara.

- De prøver å bagatellisere volumet, men det har aldri vært tema for oss. Det er ikke vår business. Vi er opptatt av at UD har frarådd handel med regionen, sier Valberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.