Eksport er hovedårsaken for det kinesiske veksteventyret. Kina er i ferd med å klatre oppover i verdikjeden, fra å produsere tekstiler og sko på midten av 1990-tallet. Kina håper nå å levere alt, om det er medisiner, elektronikk, mat eller personbiler.

Spørsmålet mange stiller er om Kina kan imøtekomme kvalitetskravene fra vestlige forbrukere.

Dødsfall
Redselen for kinesiske produkter sprer seg over hele verden. Livsfarlig hostemedisin har tatt livet av minst hundre mennesker i Panama. Tannpasta har forårsaket dødsfall og i USA er tusenvis av kjæledyr døde på grunn av forgiftet tørrfôr. Nå innfører USA importforbud for kinesisk sjømat.

Les også: Helsefarlig matimport fra Kina

I juni tilbakekalte amerikanske myndigheter 450.000 kinesiske bildekk som var solgt i USA. Den amerikanske importøren risikerer å få en bot på 16 millioner dollar nok til at advokaten sier at selskapet vil gå konkurs.

Ett år uten "Made in China"
Den amerikanske forfatteren og næringslivsjournalisten Sara Bongiorni og hennes familie prøvde imidlertid å leve ett år uten å kjøpe produkter eller tjenester fra Kina. Det viste seg å være svært vanskelig, skriver Dagens Næringsliv.

Rundt 15 prosent av den samlede amerikanske importen kommer fra Kina. Det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina passerte 200 milliarder dollar ifjor. I Norge er andelen fem-seks prosent, i hovedsak tekstiler, leker, møbler og elektronikk.

- Jeg har sett handelsstatistikkene med milliarder av dollar, men jeg trodde aldri dette angikk meg, sa Bongiorni i forbindelse lanseringen av boken Ett år uten Kina i forrige uke.

- Avhengig av Kina
Familien Bongiorni prøve så godt det var mulig å unngå merkelappen Made in China når de handlet. Eksperimentet viste at det var fullt mulig å finne sko og klær fra andre land, men til priser som lå langt høyere enn hva som kom fra Kina. Da kaffemaskinen gikk i stykker, kunne den kun repareres med deler fra Kina. Kinaproduserte solbriller kostet 120 kroner, mens amerikanske lå på 900 kroner. Det meste av elektronikk, blant annet mobiltelefoner og musikkspillere, produseres i Kina.

- Enkeltpersoner, selskaper og land over hele verden må forstå at de er avhengig av den kinesiske giganten for å overleve, sa hun.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.