Blir arrestert neste gang

Wikileaks-sjef Julian Assange må lære seg å følge klokken.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oppdatert artikkel.

Britisk politi vil arrestere Julian Assange og fremstille ham for domstolen dersom han bryter kausjonsbestemmelsene en gang til, opplyser politiet til Dagens Næringsliv i kveld.

Wikileaks-sjef Julian Assange brøt tirsdag kveld kausjonsbestemmelsene, og har fått sin første advarsel fra engelsk politi.

Dette bekreftet pressetalskvinne Anne-Marie Breach ved Suffolk-politiet overfor DN i formiddag.

- Han har fått en advarsel og den er rutinemessig rapportert til Norfolk-politiet som håndterer Assanges sak. Dersom dette skjer igjen, vil det kunne få konsekvenser, sa Breach.

Onsdag kveld opplyser Norfolk-politiet til DN at Assange risikerer å bli arrestert om han ikke møter opp i tide neste gang.

- Julian Assange har fått en muntlig advarsel etter at han meldte seg utenfor den avtalte tiden. Han har blitt minnet om at han kan bli arrestert dersom dette gjentar seg, sier talskvinne Louise Elizabeth Champman til DN.

Rett i kasjotten
I en pressemelding fra Norfolk-politiet sendt ut i kveld heter det at enhver person som bryter kausjonsbetingelsene vil bli arrestert og fremstilt for retten innen 24 timer.

Wikileakssjef Julian Assange er begjært utlevert fra England til Sverige av svenske myndigheter i forbindelse med en pågående etterforskning rundt mulige voldtekter.

Assange har hele tiden tilbakevist beskyldningene, og har motsatt seg utleveringen. I desember ble han løslatt mot kausjon under strenge betingelser i påvente av behandlingen av utleveringssaken.

En av kausjonsbetingelsene er at han må melde seg ved den lokale politistasjonen i Beccles innen klokka 17 hver eneste dag. Politistasjonen ligger bare noen få kilometer fra godset som han oppholder seg på.

Dukket ikke opp
Politistasjonen stenger klokka 17, og ved stengetid tirsdag hadde Assange fortsatt ikke dukket opp. DNs klokke viste 17.25 da han først ankom.

- Dette skal vi ta med ham på kammerset, uttalte tjenestemannen da. Han ville ikke gå i detaljer om konsekvensene av forsinkelsen.

På vei ut fra politistasjonen spurte DN Assange om forsinkelsen hadde ført til problemer inne på politistasjonen.

- Det var ingen problemer. Det gikk helt fint, sa Assange.

- Ytterligere grep
Men i dag viser det seg at Assanges brudd på kausjonsbestemmelsene er blitt en sak.

- Vi har forklart ham at han må møte opp til riktig tid. Han har fått beskjed om at vi vil måtte ta ytterligere grep dersom dette gjentar seg en gang til.

Hun sier at det ikke er opp til Suffolk-politiet å vurdere eventuelle konsekvenser av bruddet på kausjonsbestemmelsene.

- Vi vil fortsette å rapportere til Norfolkpolitiet. Til syvende og sist vil det være opp til domstolen å vurdere hvordan man forholder seg til dette.

Britiske myndigheter reagerer normalt kraftig på brudd på kausjonsbestemmelsene. Forretningsmannen Asil Nadir, som er mistenkt for omfattende tyveri og underslag i Storbritannia på 90-tallet, ble i fjor høst pågrepet etter angivelig å ha brutt sine kausjonsbestemmelser. Han hadde medleplikt for politiet en gang i uka.

DN har ikke lykkes i å få en kommentar fra Norfolk-politiet i dag. Wikielakstalsmann Kristinn Hrafnsson har de siste to ukene ikke besvart DNs henvendelser. Det har han heller ikke gjort i dag.

Se bildene og les mer om DNs møte med Julian Assange i papiravisen i morgen.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør