Torsdag legger den amerikanske kongressen frem granskingsrapporten om årsakene til finanskrisen. Granskingsrapporten, som er på hele 576 sider, er ikke nådig i sin kritikk. Kommisjonen peker ut en rekke personer og institusjoner som bidro til finanskrisen i 2008.

Finanskrisen var en krise som kunne vært unngått hadde det ikke vært for dårlig regulering fra myndighetenes side, dårlig selskapsledelse og hodeløs risikotaging på Wall Street, konkluderer kommisjonen ifølge The New York Times som har sett rapporten.

Kunne se det komme
- Den største tragedien vil være å akseptere refrenget om at ingen kunne se dette komme, og at ikke noe kunne vært gjort for å hindre det, skriver kommisjonen i sin rapport.

- Hvis vi aksepterer den påstanden, kommer det til å skje igjen, konkluderer kommisjonen.

Granskingskommisjonen er nedsatt av den amerikanske Kongressen for å se på årsakene bak finanskrisen, på samme måte som det ble nedsatt en kommisjon for å granske 11. september-angrepene. Kommisjonen holdt høringer over 19 dager og har gjennomført over 700 intervjuer med vitner.

Granskingskommisjonen gir Wall Street sin del av skylden, men mener at også myndighetene feilet grovt. Flere finansielle institusjoner får gjennomgå for sin grådighet og dårlige ledelse, men kritikken rettes også mot de to siste presidentene, sentralbanken og andre regulerende myndigheter som tillot at bankenes lån kom helt ut av kontroll.

Får gjennomgå
Tidligere president Bill Clinton får gjennomgå fordi han i sitt siste år som president valgte å beskytte OTC-derivater fra reguleringer, noe rapporten omtaler som "et viktig vendepunkt i marsjen mot finanskrisen". Også George W. Bush får kritikk for manglende- og tildels fomlende grep da finanskrisen var på sitt verste sensommeren 2008, og både Lehman Brothers og Bear Stearns sto på kanten av stupet.

Både tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan og Ben S. Bernanke får gjennomgå. Greenspan fordi han ledet den amerikanske sentralbanken og var talsmann for dereguleringer av finansmarkedet slik at boligboblen i USA fikk utvikle seg, og hans etterfølger Bernanke, så ikke krisen komme.

Tirsdag la det norske finanskriseutvalget frem sine konklusjoner. Les mer: - Flaks, flinkhet og forsiktighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.