Oppdatert sak.

Ingvar Kamprads påstand om at han har gitt bort Ikea og ikke lenger kontrollerer møbelgiganten, er grovt misvisende, ifølge svensk tv.

Ifølge SVTs program "Uppdrag granskning" kontrollerer han imidlertid imperiet gjennom en hittil ukjent stiftelse, Interogo, i Liechtenstein, skriver di.se.

Det hevdes også at familien Kamprad har vetorett over en rekke viktige spørsmål innen Ikea, som i praksis gir Ingvar Kamprad direkte kontroll over hele Ikea-imperiet.

Kamprad har hevdet at møbelimperiet tilhører en hollandsk stiftelse.

Opprørt
Når Kamprad får spørsmål fra tv-journalisten om strukturen i Ikeasfæren, svarer han opprørt:

- Hvordan kan du stille slike jævla idiotspørsmål? Hvordan kan du stille slike idiotspørsmål? Er du rar i hodet? Jo, du er jævlig rørete i hodet.

Ifølge programmet "Uppdrag granskning" kontrollerer stiftelsen Interego eiendeler for 100 miliarder svenske kroner, og er et ledd i Ikea-konsernets bestrebelse på å unngå skatt.

Det hevdes i programmet at strukturen med Inter Ikea på topp snyter den svenske staten for minst 100 millioner svenske kroner i skatteinntekter hvert år.

"Interogo Foundations er en selskapsstiftelse som har som formål å investere i ekspansjon og sikre langsiktighet. Det vil si at penger som ligger i Interogo Foundation holdes som finansiell sikkerhet og bare skal brukes dersom Inter-Ikea får finansielle vanskeligheter. Tilgjengelig kapital kan også brukes for å støtte individuelle Ikea-butikker som har finansielle vanskeligheter", heter det fra Ikea-gründeren.



Les også: Kamprad junior tar over Ikea

<b>Ingvar Kamprads utvalgte nordmann</b>

- Nordmenn har hastverk

<b>Her er drømmejobbene</b>

<b>Ikeas hemmelige bonuser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.