Sana/Oslo (NTB-Nina Haabeth): Jemens president Ali Abdullah Saleh har til slutt gått med på å gi fra seg makten. Men det er usikkert hvor stor betydning det vil få for det fattige arabiske landet.

Saleh undertegnet onsdag en avtale som innebærer at han overlater makten til visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Etter ti måneder med protester og kamp mot presidenten feiret demonstranter Salehs signatur med fyrverkeri og jubel i hovedstaden Sana.

– Vi har oppnådd et av målene med revolusjonen, som er å fjerne lederen for regimet. Og forhåpentlig kommer vi til å nå resten av målene også, sier aktivisten Badr Ali Ahmed.

Saleh, som sier han nå vil reise til New York for medisinsk behandling, er den fjerde arabiske lederen som blir tvunget fra makten i år.

Avtalen er framforhandlet av Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) og innebærer at Saleh beholder sin presidenttittel inntil en ny president er valgt.

– At makten skal overføres til visepresidenten viser at denne avtalen ikke vil gjøre noen forskjell for folket. Dette blir bare et personlig nederlag for Saleh og lite annet, sier midtøstenforsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

Får immunitet
Ifølge planen skal Hadi danne en ny regjering med opposisjonen og legge til rette for presidentvalg innen tre måneder.

Saleh beholder også sin immunitet mot strafferettslig forfølgelse, noe som er blitt møtt med sterke protester fra presidentens motstandere.

Mohamed Qahtan, talsmann for opposisjonsblokken i nasjonalforsamlingen, sier folk i gatene ikke vil gå hjem før Salehs «ærestid» er over.

– De vil ha ham stilt for retten, sier Mohamed Qahtan til nyhetsbyrået AFP.

Opposisjonen oppfordret onsdag kveld til nye massedemonstrasjoner både i hovedstaden Sana og i andre byer.

Politisk kaos
Også tidligere er det forsøkt å få Saleh til å inngå en avtale om maktoverføring, men han har alltid trukket seg i siste liten. Det har ført til politisk stillstand, kaos i regjeringen, økonomisk nedgang og økende opprør i gatene.

Amerikanske myndigheter var raskt ute med å oppfordre til at maktoverføringen nå faktisk blir gjennomført.

– USA oppfordrer alle parter til å handle raskt for å iverksette avtalen, som vil gjøre det mulig for Jemen å ta fatt på en rekke enorme utfordringer og legge om til en sikrere og bedre kurs for framtiden, sa USAs president Barack Obama.

Protestene i Jemen de siste ti månedene har brakt landet til randen av borgerkrig. Flere hundre mennesker er drept og tusener såret i kamper mellom Salehs styrker og opposisjonelle grupper.

Også onsdag ble det meldt om kamper mellom Saleh-lojale styrker og regimekritiske stammemedlemmer i hovedstaden Sana.

Fortsatt kaos
Fafo-forsker Høigilt tror maktoverføringsavtalen ikke vil innebære at Jemen får skikk på økonomien. Han mener det må mer dyptpløyende politiske endringer til.

– Hvis man ser på andre arabiske land som har vært gjennom politiske omveltninger, har de ikke fått noen økonomiske forbedringer på kort sikt. Og Jemen er langt dårligere stilt enn for eksempel Egypt og Tunisia.

Høigilt mener det er fare for fortsatt kaotiske tilstander i Jemen, der man har ulike politiske fraksjoner på elitenivå som kjemper mot hverandre.

– Jemen er en del av den arabiske våren. Men det som har skjedd, er at mye av det folkelige opprøret er overtatt av eksisterende eliter, enten i maktposisjoner eller i opposisjon. Disse kjemper nå om makten, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.