I kveld annonserte den amerikanske sentralbanken at den vil begynne å kjøpe obligasjoner for 40 milliarder dollar i måneden, skriver Marketwatch.

Det er ikke satt noe tidspunkt for når oppkjøpet av obligasjoner skal stanse. Tiltaket skal vare fram til det er tydelige tegn til at det skapes flere arbeidsplasser, kunngjorde Federal Reserve torsdag. Månedsbeløpet tilsvarer 230 milliarder kroner.

Fed har tilsammen brukt 2.300 milliarder dollar på de to tidligere tiltakspakkene for kvantitative lettelser.

Federal Reserve opplyste også at de vil videreføre den såkalte «Operation Twist», som innebærer salg av kortsiktig gjeld og kjøp av mer langsiktige obligasjoner. Håpet er at tiltakene skal bedre den amerikanske økonomien.

Ifølge sentralbanken vil innsatsen øke bankens beholdning av lån med lang varighet med 85 milliarder dollar per måned, og dermed presse rentenivået på disse ned i markedet.

Uroen i finansmarkedene internasjonalt fortsetter å eksponere økonomien for en betydelig nedside i de økonomiske utsiktene. Derfor har Fed bestemt seg for å kjøpe opp boliglånsbaserte obligasjoner for 40 milliarder dollar i måneden.

Lav rente til ut i 2015
I tillegg gjentok Fed at renten skal holdes på svært lave nivåer - mellom 0 prosent og 0,25 prosent - i alle fall frem til midten av 2015. Tidligere har de sagt slutten av 2014. Fed sa at dette er nødvendig for å støtte en sterkere økonomisk gjenopphenting.

The Federal Open Market Committee, som i dag avsluttet sitt todagersmøte, sier i en pressemelding at den er bekymret for at den økonomiske veksten sannsynligvis ikke vil være sterk nok til å generere varige bedringer i arbeidsmarkedet uten nye tiltak.

Les hele uttalelsen her (ekstern lenke)

Fed sa også at de vil følge nøye med på alle økonomiske nøkkeltall fremover, for å se om jobbmarkedet bedrer seg. De er villige til å gå hardt til verks for å oppnå dette målet.

Omfattende tiltak var ventet
Markedet forventet at sentralbanksjef Ben Bernanke i kveld ville lansere nok en runde med tiltak som skal senke den høye arbeidsledigheten og hjelpe amerikansk økonomi opp i normal fart.

Ifølge Bloomberg ventet 47 av 73 spurte at QE3 skulle annonseres i dag.

Sentralbanken har selv sendt ut en rekke signaler de siste månedene om at banken har vært klar for å lansere et nytt program.

Ben Bernanke sa blant annet i sin tale under Jackson Hole-symposiet for to uker siden at han mener stagneringen i sysselsettingen er til "dyp bekymring", og en tragedie.

De siste arbeidsmarkedstallene viser at 8,1 prosent av arbeidsstyrken er uten jobb, og at det kun ble skapt 96.000 nye arbeidsplasser i august.

Les også: - Alt annet enn gigantiske krisetiltak vil være en skuffelse

Uttalelsene fra The Federal Open Market Committee ble tatt godt imot av markedet. Etter en nervøs børsåpning i USA steg indeksene etter kunngjøringen fra Fed.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.