WTO spår mindre verdenshandel i 2012

– Det er mer som trekker ned enn trekker opp i framtidsutsiktene for verdenshandelen, sa WTOs generalsekretær på en pressekonferanse i Singapore fredag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den globale handelen vil bare øke med 2,5 prosent i 2012, spår Verdens handelsorganisasjon WTO. Også prognosene for økonomisk vekst blir nedjustert.

Nedjusteringene skjer først og fremst som følge av krisen i eurosonen. Forsatte problemer i USAs økonomi og svakere utvikling i Kina er andre årsaker til at WTO fredag reduserte prognosen for økonomisk vekst fra 5,6 til 4,5 prosent, mens veksten i verdenshandelen ble nedjustert fra 3,7 til 2,5 prosent.

Situasjonen i Japan, som har verdens nest største økonomi, regnes også som usikker.

WTOs generalsekretær Pascal Lamy ser ikke lyst på situasjonen.

– Verdensøkonomien har seilt i stadig sterkere motvind siden WTO sendte ut sin forrige prognose, fastslo han. Lamy pekte spesielt på nedgang i produksjonen og sysselsettingen i USA og dårligere utvikling i industrien i Kina.

Men framfor alt er det den fortsatte gjeldskrisen i Europa som bekymrer WTO-sjefen. Enkelte euroland har vansker med å tilpasse seg den endrede situasjonen, og dette bidrar til usikkerhet på handelsmarkedene, sier WTOs generalsekretær. (©NTB)