Wikileaks¿ talsmann Kristinn Hrafnsson (til høyre på bildet) etterlyser debatt om overvåkningsindustrien.

Wikileaks overvåket 20 overvåkningssjefer

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nå får selskapene som selger overvåkningsteknologi smake sin egen medisin. Wikileaks legger ut informasjon om hvor 20 sjefer i noen av de viktigste europeiske overvåkningsselskapene har oppholdt seg det siste året, skriver Dagens Næringsliv.

Onsdag kveld ble dataene lagt ut på organisasjonens nettside. Varslernettverket ønsker å avdekke problemene ved massiv datalagring.

Produktsjefen i det amerikanske overvåkningsselskapet Telesoft Technologies har forelest om «teknikker for masseovervåkning og geografisk sporing» på lukkede, internasjonale seminarer for etterretnings- og politifolk.

Nå er han selv blitt utsatt for overvåkning og geografisk sporing av varslernettverket Wikileaks. Fra lille julaften ifjor og frem til slutten av august er hans reiser og opphold i ulike land kartlagt og lagt ut på nettet.

Hvorfor har de vært der?
– Når man vet hvor de har vært, er det naturlig å spørre seg: Hvorfor har de vært der? sier en Wikileaks-frivillig til DN.

Wikileaks’ talsmann Kristinn Hrafnsson mener materialet om overvåkningsselskapenes sjefer og deres bevegelser kan bli utgangspunktet for undersøkelser rundt industrien. Han etterlyser debatt.

– Man kan spørre seg om det er en forbindelse mellom bevegelsene deres og rapporter om arrestasjoner og forfølgelser som kan forklares med bruk eller misbruk av denne teknologien. Vi flytter diskusjonen fra de lukkede rom til en mer likeverdig, demokratisk diskusjonsarena hvor dataene deles med alle, sier Hrafnsson.

Ny teknologi støvsuger samtaler utendørs

Wikileaks siste dokumentslipp avdekker blant annet at ny teknologi kan ta opp samtaler på store, støyende plasser, skriver Dagens Næringsliv.

Audioscope heter lydkameraet som en av verdens største forsvarsprodusenter presenterer som løsningen for å avlytte utendørs i støyende områder. Opptakssystemet gjør det mulig for brukeren å «zoome» inn på utvalgte personer og ta opp samtalene deres. En tallerken som henges opp over området som skal avlyttes, kan ha opptil 345 individuelle mikrofoner og et videokamera med vidvinkel som kan styres via en skjerm. Selskapet opererer fra Danmark.

Slagordene i salgsmateriellet illustrerer ambisjonene og rekkevidden: « Følg enhver kommunikasjon til og fra en hvilken som helst enhet av interesse». « Forestill deg kraften av en basestasjon i lommen din», heter det i brosjyren til et selskap som reklamerer med bærbare basestasjoner til avlyttingsbruk.

De nye produktene for overvåkning
Et av verdens store konsulentselskaper har laget en egen tjeneste med slagordet « På tide å evangelisere biometri» – altså å kartlegge unike biologiske kjennetegn som bekrefter identitet, som ansikt, stemme, gange og fingeravtrykk.

Av andre nye produkter for overvåkning kan nevnes ansiktsgjenkjenning som utløser en alarm når en bestemt person kommer i nærheten av et overvåket område og språkgjenkjenning som gjenkjenner en persons stemme , kjønn, språkbruk og ord som brukes på en individuell linje.

De færreste har nok også hørt om DNA-pistol. Fra en avstand på opptil 40 meter kan for eksempel politiet tagge kriminelle. Taggingen blir værende på den mistenkte i flere uker, slik at vedkommende kan identifiseres langt senere, noe som gjør «arrestasjon og tiltalen» langt enklere.

Les hele reportasjen om de nye Wikileaks-avsløringene på side 20-23 i Dagens Næringsliv torsdag.

Disse sakene er blitt til gjennom et undersøkende samarbeid med Wikileaks. Dagens Næringsliv er en av internasjonale 17 partnere som samarbeider med varslernettstedet om prosjektet "Spy Files 3" som kaster et søkelys på den internasjonale overvåkningsindustrien. Wikileaks har sluppet nærmere 250 dokumenter fra mer enn 90 overvåkningsselskaper som omfatter produktomtaler, pr-materiell, presentasjoner og prislister.

Les også: - Jeg ser ikke fram mot å bli en robot


WikiLeaks offentliggjør 1,7 millioner dokumenter