Den internasjonale gullhandelen er under etterforskning for ulovlig prisfiksing. Det er mistanke om samme metodebruk som i den omfattende triksingen med verdens mest brukte referanserente Libor, skriver Dagens Næringsliv.

Der er oppvasken såvidt i gang, og flere banker har innrømmet skyld og betalt milliarder i forlik.

Nå har turen kommet til gullhandelen, og det britiske finanstilsynet, Financial Conduct Authority (FCA), er ifølge nyhetsbyrået Bloomberg allerede i full gang med etterforskningen.

Gullprisen bestemmes i hovedsak på samme måte som Libor-renten. Rapporteringssystemet stammer fra så langt tilbake som 1919, og er basert på telefoninnmelding av gullprisen to ganger daglig fra fem banker – britiske Barclays og HSBC, tyske Deutsche Bank, canadiske Bank of Nova Scotia og franske Société Générale.

- Dette er den store svakheten
Prisene bankene rapporterer inn, danner det umiddelbare grunnlaget for gullprisen samt for en rekke finansielle instrumenter som derivater for prising i fremtiden. London har den viktigste globale referanseprisen for gull – et marked på 20.000 milliarder dollar.

Ingen av aktørene som setter prisene, vil innrømme juks eller svakheter.

Fire meglere Bloomberg har vært i kontakt med, medgir imidlertid at de og deres kunder sitter på informasjon resten av markedet ikke har, selv om det dreier seg om et kort tidsrom.Ved siden av innsideinformasjon er mulig bevisst feilrapportering et annet ankepunkt, slik som i Libor-saken.

– Meglere som er involvert i prissettingen, har kunnskap, selv for kort tid, som er bedre enn andres kunnskap. Dette er den store svakheten ved prissettingen i London, sier sjeføkonom Thorsten Polleit hos Degussa Goldhandel i Frankfurt til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.