Tross skattestøy både i USA og EU fortsetter internasjonale storselskaper sin kreative og svært lønnsomme – og lovlige – skatteplanlegging.

48 prosent av alle Facebooks driftsinntekter – alt salg utenfor USA – kommer til Irland. Etter å ha omsatt for 15 milliarder kroner i 2012 hadde Facebooks datterselskap i Irland et overskudd på 14,7 milliarder. Så begynte overføringene som gjorde overskudd om til underskudd. Nylig avgitte regnskaper i Irland viser at Facebook tok en såkalt «dobbel irsk»:

«Dobbel irsk»

  • Irland 1: Det ene irske selskapet sendte overskuddet som royalty til et annet irsk Facebook-selskap. Slik fikk Facebook et underskudd i sitt hovedselskap. Uten overskudd var det heller ingen skatt.
  • Irland 2: Royaltyinntekter er ikke skattbare i Irland, så overføringen var skattefri. Og siden det andre irske selskapet formelt er registrert i skatteparadiset Cayman Island, slapp dette selskapet også å skatte av overskuddet i Irland. Cayman Island er et skatteparadis med null prosent skatt for internasjonale selskaper.

Den totale skattebelastning til Facebooks irske selskaper endte slik på 16 millioner kroner, ifølge Financial Times.

Sandwich
Hele overskuddet er slik skattemessig basert på Cayman Islands. Og så lenge selskapene ikke henter pengene hjem til USA, vil pengene heller ikke skattlegges der.

Modellen er også brukt av Starbucks, Yahoo og Google. Sistnevnte selskap har også lagt inn en såkalt «nederlandsk sandwich» – et datterselskap i Nederland – på veien til Googles endelige skatteparadis, Bermuda.

Uber, som nylig etablerte seg i Oslo, benytter samme metode for å Uber styrer unna skatt i Norge .

Det internasjonale valutafondet, IMF, omtalte skatteplanleggingen «double irish dutch sandwich» tidligere i år og skrev:

«USA vil bare kreve skatt når pengene blir betalt som dividender til morselskapene, men det kan utsettes ved rett og slett å ikke utbetale utbytter.»

Apple-cash
IMF anslår at rundt 2000 milliarder dollar i øyeblikket er plassert i skatteparadiser i utlandet på denne måten. Apple hadde i vår 145 milliarder dollar i kontanter tilgjengelig utenfor USA. Men for å unngå skatt på pengene valgte Apple heller å ta opp et lån i USA for å betale utbytte til egne aksjonærer. Skatteplanleggingen er også etter samme mal som verdens rikeste utvandrede nordmann, John Fredriksen, har brukt i mange år. Fredriksen har valgt å bruke en skattestruktur på Kypros og Bermuda, der formuen til slutt ender opp bortimot skattefritt på Jersey.

Kompetanse-jakt
Både I USA og Storbritannia har multinasjonale selskapers skatteplanlegging vært gjenstand for massiv kritikk det siste året. I kjølvannet av finanskrisen har en rekke land i Europa varslet at de vil ta opp kampen med selskapene for å sikre at de betaler skatt. Norge har en sentral rolle i denne gjennom OECD.

En talsmann for Facebook sier at selskapet holder seg godt innenfor reglene i sin skatteplanlegging. og avviser at selskapet har valgt Irland som sitt europeiske hovedkvarter av skattemessige grunner.

- Dublin ble valgt som det beste stedet for å ansette folk med riktig kompetanse for å drive et multispråklig høyteknologisk selskap som skal tjene hele Europa, skriver en talskvinne for selskapet til Financial Times.

Les mer om dette på DN:
<b>Facebook avslører personlighetsforstyrrelser</b>
- Vi skjuler mer enn Sverige og Danmark
Rapport om hemmelighold i finansnæringen: Her er verstingene
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.