Det er den humanitære organisasjonen Oxfam som kommer med rapporten, kun dager før Verdens økonomiske forums toppmøte i Davos.

Rapporten viser at verdens 85 rikeste alene er god for mer enn de fattigste tre og en halv milliard menneskene i verden til sammen.

Elitens millioner av milliarder
Verdens 85 rikeste, med blant annet Microsoft-grunnlegger Bill Gates, den eks-norske malteseren og shipping-milliardæren John Fredriksen, investorene Warren Buffett, brødrene Koch og George Soros er gode for til sammen 10 billioner, eller ti tusen milliarder kroner (10.000.000.000.000) .

Videre melder Oxfam i rapporten at én prosent av verdens rikeste er god for svimlende 110 billioner, som tilsvarer 110 tusen milliarder, kroner (110.000.000.000.000). Det er hele 65 ganger så mye som den fattigste halvdelen av verden.

Hele verdens verdier var i desember anslått å være én og en halv billiard, eller tusen billioner kroner (1.478.800.000.000.000 kr)

Vil bekjempe skatteparadiser
Oxfams oppfordring til verdenstoppene som samles i Davos onsdag kommer også frem i rapporten. Veldedighetsorganisasjonen har flere anbefalinger for å bekjempe de enorme forskjellene i verdensøkonomien, blant annet å;

  • bekjempe skatteparadiser
  • offentliggjøre alle investeringer og eierskap
  • hindre at økonomiske muskler tilsvarer politisk makt
  • bruke skatteinntekter på velferd
  • innføre progressive skatteordninger verden over

Rapporten i sin helhet finner du her.

95 prosent har blitt fattigere
Verdens økonomiske forum har tidligere identifisert økende forskjeller blant fattige og rike som én av sine hovedutfordringer de nærmeste årene.

Rapporten viser også at i ulikhetsverstingen USA er den rikeste éne prosenten av innbyggerne har stått for 95 prosent av den økonomiske veksten i landet, mens 90 prosent av befolkningen har blitt fattigere siden 2008.

Les mer på DN.no:
Danskene har høyest gjeld i verden
IMF-topp og FN-ansatte drept i Kabul-angrep
Bergenser banker Bill Gates
Den gode nyheten: USA skaper millioner av nye jobber
Verdens eldste milliardærer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.