I desember ble det kjent at Tibets åndelige leder og fredsprisvinner Dalai Lama kommer på norgesbesøk fra 7. til 10 mai. Reaksjonene har ikke latt vente på seg i Kina.

Landets forhold til Norge har vært anspent helt siden fredspristildelingen til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Nå har konflikten fått en ny vår, hevder seniorrådgiver i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas), Henning Kristoffersen.

 

Ifølge Kina-eksperten merker allerede norsk næringsliv at besøket nærmer seg.

- Inntil Dalai Lama-besøket ble annonsert, hadde nok trettheten på begge sider blitt veldig høy. Selv om ikke situasjonen var løst politisk, følte man kanskje at man kunne gjøre litt mer. Nå er vi inne i en fase hvor det blir mer nervøsitet rundt det, sier Kristoffersen.

- Akkurat nå er stemningen litt skjør, både på norsk og på kinesisk side. Alle er litt på tå hev, sier han.

- Kan ta tid
Utenriksminister Børge Brende (H) kan bare vise til at Norge ikke siden 2010 har hatt politisk dialog med kinesiske myndigheter.

- Fra dag én i jobben som utenriksminister har jeg gjort det klart at å gjenopprette kontakten med kinesiske myndigheter har høyeste prioritet. Samtidig må vi erkjenne at dette kan ta tid, skriver Brende i en e-post til DN.no.

- Regjeringen mener at en normalisering av forholdet er i begge lands interesse, også med hensyn til våre to lands næringsliv, skriver han.

- Helt logisk
Norsk næringsliv har opplevd problemer i Kina helt siden fredspristildelingen. Selv om eksporten til Kina har økt, rapporterer norske bedrifter om tapte kontrakter og avlyste møter. Mange stiller spørsmålstegn ved hva som kunne ha vært.

DNV GL Group har omtrent 1300 ansatte i Kina. De siste årene har vært preget av uforutsigbarhet, forteller seniorrådgiver Kristoffersen, som også er forfatter av flere bøker om kinesisk næringsliv.

- Norsk næringsliv i Kina opplever problemer hver eneste dag. Det er vanskelig å ha en langsiktig investeringsstrategi for det kinesiske markedet før denne konflikten blir løst, sier Kristoffersen.

Han er overbevist om at Dalai Lamas norgesbesøk får konsekvenser.

- Signalene er veldig varierende, og slik har det vært i nærmest tre år. Derfor er det vanskelig å ta noen overordnede analyser basert på enkelthendelser. Det er alltid vanskelig å vite akkurat hva som er årsaken: det kommersielle eller det politiske, sier Kristoffersen,

- Samtidig vet vi alle at et slikt offisielt besøk skaper problemer, og her har vi allerede en treårig politisk konflikt som grunnlag. Det er helt logisk at frykten hos kinesiske aktører med tanke på å jobbe med norske selskaper eller institusjoner, går opp, sier han.

Reagerte umiddelbart
Det er Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn som har invitert Dalai Lama til Norge. Besøket markerer at det er 25 år siden han ble tildelt Nobels Fredspris for å ha jobbet for fredelige løsninger i kampen for å frigjøre Tibet. I den forbindelse skal han blant annet delta på et offisielt arrangement i regi av Nobelinstituttet.

Da nyheten ble kjent, skal det kinesiske utenriksdepartementet ha reagert umiddelbart.

- Landet er resolutt mot alle land som tar imot Dalai Lama. Kina er imot enhver form for offisielle møter mellom Dalai Lama og offentlige tjenestemenn fra andre land, sa talskvinnen Hua Chunyaing, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Senest i desember uttalte utenriksminister Brende at konflikten mellom Norge og Kina stikker dypere enn han trodde. Brende ble hentet hjem fra toppjobben i World Economic Forum for å redde Norges forhold til Kina.

Les mer:
For åtte uker siden spiste han middag med Kinas statsminister...
- Vi trenger en mer utålmodig utenriksminister (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.