Statoil-sjef Helge Lund skulle møte president Barack Obamas antiterrorsjef i Det hvite hus. Oljeselskapet nekter å si hvorfor.

Statoils konsernsjef Helge Lund var ifjor høst invitert til Det hvite hus i Washington D.C.

Sammen med sin lobbysjef i USA, samt to rådgivere, skulle Lund møte Lisa Monaco. 46-åringen er presidentens sikkerhets- og antiterrorsjef.

SKULLE MØTE ANTITERRORSJEF. Statoil-sjef Helge Lund.
SKULLE MØTE ANTITERRORSJEF. Statoil-sjef Helge Lund.
Dette går frem av besøks­listene for Det hvite hus. Formålet med møtet, og hvordan det kom istand, nekter Statoil å opplyse om.

Eksklusiv invitasjon

1600 Pennsylvania Avenue regnes som verdens mest eksklusive adresse.

Såvidt DN har greid å bringe på det rene, har ingen av de øvrige toppsjefene for Norges ti største børsnoterte selskaper besøkt Det hvite hus siden 2009.

Heller ikke kjente norske investorer som John Fredriksen eller Kjell Inge Røkke figurerer på besøkslistene som frigjøres hvert kvartal.

Toppsjefene i USAs største oljeselskaper inviteres jevnlig til Det hvite hus, men ikke konsernsjefene i europeiske oljegiganter som Shell og Total, ifølge listen som DN har gjennomgått.

Så hvorfor ville USAs anti­terrorsjef møte Helge Lund?

Stanset av «shutdown»

«Det viktigste for oss var å få frem at møtet aldri fant sted, ellers har vi ikke noen ytterligere kommentarer», skriver Statoil-direktør Jan Karl Karlsen i en epost til Dagens Næringsliv.

Karlsen er Statoils lobbysjef i den amerikanske hovedstaden. Han var invitert til møtet med Monaco og Lund.

Øvrige Statoil-medarbeidere som skulle delta på møtet er ifølge besøkslisten Kevin Massey, lobbyist ved Washington-kontoret, og Ingunn Svegården, som ifølge Linkedin jobber ved konsernsjefens kontor i Norge.

Ifølge besøksloggen, som ble frigitt 31. januar, skulle møtet finne sted 9. oktober ifjor. Men store deler av offentlig sektor måtte stenge dørene i denne perioden på grunn av budsjettkampen mellom republikanerne og demokratene.

Møtet mellom Lund og Monaco ble et av ofrene for «the government shutdown», ifølge Statoil. Om det er planlagt et nytt møte mellom partene, ønsker ikke Statoil å kommentere.

Millioner av navn

Besøkslistene viser at daglig får flere tusen mennesker adgangsbevis til Det hvite hus og tilstøtende kontorer – både turister på omvisning og gjester i embeds medfør. Databasen teller flere millioner navn etter at Obama begynte å frigi listene i 2009.

Amerikanske medier har påvist at personer som støttet presidentens valgkamp økonomisk, er gjengangere i Det hvite hus. Det er også lobbyister, fagforeningsledere og toppsjefer i amerikansk industri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.