Utenriksministrene i EU er klare på at Russland har en finger med i spillet i Øst-Ukraina. Mandag ble de enige om å utvide listen over dem som skal rammes av sanksjoner for å ha en uheldig rolle i krisen i Ukraina.

– I lys av den senere tids hendelser, har vi bestemt å utvide listen over dem som er ilagt reiserestriksjoner og som får sine midler i europeiske banker sperret, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton etter utenriksministermøtet i Luxembourg.

Ifølge Storbritannias utenriksminister William Hague skal det nå jobbes med detaljene, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Det skal nå gjøres et raskt og viktig arbeid på eksakt antall og navn på dem som skal legges til, sa Hague etter møtet.

Diplomatisk løsning

Det russiske flagget vaiet mandag i øst-ukrainske byer etter at prorussiske aktivister beleiret flere offentlige bygninger i helgen.

Flere av EUs utenriksministre var tydelige i sin sak: Russland har en finger med i spillet i Øst-Ukraina.

– Det er ingen der som sier at det ikke er Russlands feil, absolutt ikke. I den delen er det nærmest en rørende enighet i bedømmingen. Det her er en krise som i hver tenkbar del er framdrevet av Russland, og det finnes ingen som har en annen mening om det punktet, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til TT.

Også det tyske utenriksdepartementet hevder å ha flere kilder på at Russland står bak den økte spenningen.

Ligner Krim

På tross av at krisen i Øst-Ukraina har forverret seg i løpet av mandag, var EUs utenriksministre klare på at de fortsatt håpet på en diplomatisk løsning.

Både EU og NATO har bedt ukrainske styrker vise tilbakeholdenhet for ikke å trappe opp spenningen ytterligere. Men EU-land som Sverige, Luxembourg og Litauen understreker nå Ukrainas rett til å bruke makt mot de væpnede aktivistene i øst.

– For å opprettholde lov og orden må man ha mulighet til å bruke også vold. Det gjør det svenske politiet også. Ingen demokratisk stat kan tolerere at væpnede, ulovlige grupper tar over politistasjoner og administrasjonsbygninger, sier Bildt.

– Grensen er overskredet

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard ser profesjonell organisering og ikke noe folkeopprør bak aksjonene øst i Ukraina.

– Det ligner veldig på det som skjedde på Krim. Vi skal videre med flere sanksjoner sa nederlandske Frans Timmermans før møtet, og viste til utviklingen før Russland annekterte den ukrainske halvøya.

– Jeg har forståelse for at den ukrainske regjeringen også har behov for å manifestere at det er en grense, og at den grensen er overskredet, sier Lidegaard.

Styrke politiet

Sammen med Storbritannia og Polen jobber Sverige nå for at EU skal sende politi og juridiske rådgivere til Ukraina.

– Å gjenopprette tilliten til rettsvesenet i Ukraina blir avgjørende for stabiliteten i framtida. Derfor foreslår vi en kapasitetsbyggende innsats, fokusert på støtte til politi og rettsvesen, heter det i en uttalelse fra de tre landene.

Torsdag deltar både USA, EU, Ukraina og Russland på et firepartsmøte om situasjonen. Møtet i Genève blir et forsøk på å få til en politisk dialog om den eksplosive situasjonen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.