I den første uttalelsen fra makthaverne i Kiev etter at tidsfristen til prorussiske opprørere løp ut, strekker president Oleksander Turtsjinov ut en hånd til aktivistene.

Han sier at myndighetene i Kiev ikke er motstandere av en folkeavstemning i Øst-Ukraina, men at han er sikker på at flertallet vil stemme for et samlet, uavhengig og demokratisk Ukraina.

Folkeavstemningen må skje samtidig som presidentvalget 25. mai, mener presidenten.

Russland avventer mer informasjon

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at russerne trenger mer informasjon om hva som faktisk ligger i utspillet fra Kiev.

LES OGSÅ: - Ustabiliteten er skrevet og koreografert av Russland

Han gjør det klart at Øst-Ukraina må være en del av planleggingen av forslaget det i så fall skal stemmes over. Lavrov sier også at det er i Russlands interesse at Ukraina skal være samlet, og at alle landets borgere bør behandles likt.

Den russiske utenriksministeren slår også igjen fast at det ikke er noen russiske agenter i Øst-Ukraina, og krever en forklaring fra USA om hvorfor CIA-direktøren skal ha besøkt Kiev.

Gjennomfører aksjon

Samtidig understreker myndighetene i Kiev at antiterroroperasjonen som er blitt varslet, vil bli gjennomført.

Myndighetene i Kiev hadde gitt prorussiske aktivister beskjed om å legge ned våpnene og gi fra seg okkuperte bygg mandag morgen.

LES OGSÅ: - Et lodd på at EU eller Russland vil bruke oljevåpnene

Dersom fristen ikke ble fulgt, noe den ikke ble, ville Ukraina sette i gang en fullskala antiterroroperasjon. Ifølge Turtsjinov skal aksjonen nå settes i gang, og han mener Donbas-regionen øst i landet snart vil være stabilisert.

LES OGSÅ:

Marine Harvest spretter opp i rødt marked

Asia i dag: Kina kritiserer IMF for «hard landing»-frykt

Frykter aksjekrakk som i 1987 - bare verre

CIA vurderte norske politikere i hemmelig rapport (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.