- Vi har identifisert folk som nå er i Sloviansk og Kramatorsk, sier Ukrainas visestatsminister, Vitalij Jarema, til tv-kanalen Channel 5, gjengitt av nyhetsbyrået Bloomberg.

- Veldig dramatisk

FFI-forsker Tor Bukkvoll mener faren for krig rykker stadig nærmere i Ukraina.

– Situasjonen er veldig dramatisk, sier Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt til NRK, gjengitt av NTB.

– Hvis du hadde tegnet et slikt scenario for meg for et halvt år siden, ville jeg ha avskrevet det som helt usannsynlig. Nå er det i ferd med å skje. Det vil si, det er ikke krig ennå, men det beveger seg i den retning, sier han.

Ifølge Bukkvoll vil det sannsynligvis i løpet av kort tid bli regelrette kamphandlinger mellom ukrainske styrker og det han beskriver som okkupanter.

– Hvis det skjer, er spørsmålet hva Russland gjør. Russerne kan enten innlede forhandlinger eller rykke inn med det som unnskyldning at de skal forsvare den russiske befolkningen øst og sør i Ukraina.

Anklager Russland

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen anklager Russland for å være dypt involvert i krisen i Ukraina, men sier at NATO ikke diskuterer en militær inngripen, skriver NTB.

– Vi kommenterer aldri etterretning, men ut fra det som er synlig er det veldig klart at Russlands hånd er dypt involvert i dette, svarer Fogh Rasmussen på spørsmål om han har sett noen bevis på at russerne er involvert i hendelsene øst i Ukraina.

Dimitri Peskov, en talsmann for Russlands president Vladimir Putin, sier at det ikke er noen russiske militærstyrker i Øst-Ukraina.

– Dette er en absurd påstand. Det er ingen russiske styrker der, sa Peskov tirsdag og antydet at vestlige myndigheter bevisst ignorerer Russlands forsikringer.

Generalsekretæren i NATO deltar denne uken på EUs utenriksministermøte, og han sier igjen at situasjonen i Ukraina bekymrer ham.

– Russland må være en del av løsningen, fremfor å være en del av problemet, sier Fogh Rasmussen og oppfordrer Russland til å trekke tilbake troppene fra Ukrainas grense.

Forholdet mellom NATO og Russland har vært anstrengt siden den russiske annekteringen av Krim-halvøya.

LES OGSÅ:

Taktikken som sikret rekordkontrakten

- Mer enn dobbelt så stor som ventet

Statoil-topp: - Business as usual i Russland

Eurosonen leverer handelsoverskudd som ventet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.