USAs president Barack Obama har bedt president Vladimir Putin om å presse de prorussiske gruppene i Ukraina til å legge ned våpnene.

I en telefonsamtale mandag diskuterte de to statslederne Ukraina-krisen, som forverret seg i helgen. Da ble en rekke offentlige bygninger øst i landet okkupert av væpnede prorussiske grupper.

– Obama oppfordret president Putin til å bruke sin innflytelse over disse væpnede prorussiske gruppene til å overbevise dem om å forlate bygningene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Feilaktig informasjon

Putin oppfordret på sin side Obama til å bruke sin innflytelse til å avverge nye blodsutgytelser i Ukraina, ifølge en uttalelse fra Kreml.

Den russiske presidenten siktet etter alt å dømme til USAs tette forbindelser til den ukrainske regjeringen i Kiev.

USAs regjering har tidligere anklaget Russland for å stå bak uroen øst i Ukraina. Dette stemmer ikke, ifølge Putin, som mener amerikanernes analyse må basere seg på feilaktig informasjon.

Diplomati

Obama gjorde det klart at Ukraina-krisen fortsatt kan løses med diplomatiske midler. Men han framholdt også at Russlands handlinger i øyeblikket ikke legger forholdene til rette for diplomati.

Fortsetter regjeringen i Moskva å støtte de prorussiske gruppene i Ukraina, vil det føre til større kostnader for Russland, advarte Obama. Han krevde også at de russiske militære styrkene nær den ukrainske grensen må trekkes tilbake.

Presidentene var likevel enige om å fortsette å lete etter diplomatiske løsninger fram mot møtet om Ukraina-krisen som holdes i Genève torsdag. Her skal både USA, Russland, EU og Ukraina etter planen delta.

Les også: Brende: – Kan bli et blodbad i Ukraina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.