Investorene pustet lettet ut da Kinas økonmiske vekst ble offentliggjort i natt norsk tid. Veksten er lavere enn på halvannet år, men høyere enn analytikernes forventninger.

Hvor svak veksten i Kina ville bli første kvartal har vært gjenstand for omfattende diskusjoner og analyser de siste ukene, og har lagt en demper på markedet.

DNB Markets mener at til tross for lav vekst er det flere forhold som taler for at faren for kollaps har avtatt.  Analytikerne i SEB, Nordea og DNB er samstemte i at det ikke er tid for de store stimulipakkene fra kinesiske myndigheter.

- Sannsynligvis må det en betydelig kraftigere nedbremsing til for at det skal bli aktuelt med mer omfattende stimulanser, skriver Andreas Johnson, analytiker i SEB, i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.

Urolig på kort sikt

Makroøkonom og kinaekspert Ole André Kjennerud i DNB Markets ser tegn til endring i politikken.

«Mens vi venter at veksten vil fortsette å avta, tror vi ikke på noen kollaps. I stedet mener vi at uroen i kredittmarkedet må ses opp mot myndighetenes ønske om en mer balansert vekst», skriver Kjennerud i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.

Han mener Kina er på vei mot en langsiktig rebalansering mot mer forbruk og lavere kreditt- og investeringsvekst, og beskriver det som skjer på denne måten:

«Sentralt i denne prosessen er en bedre forståelse og prising av risiko. Da må politikken legges om. I stedet for at politikerne skal dekke inn selskapenes (og investorenes) tap, må flere lån misligholdes. Flere selskaper må gå konkurs. Dette ser vi nå ser begynnelsen på. Gradvis vil myndighetene slippe markedskreftene til, som betyr økt uro og lavere vekst på kort sikt, men redusert sannsynlighet for kollaps på lang sikt.»

Han legger til at det er en risiko at myndighetene blir for aggressive i reformarbeidet, slik at den kortsiktige uroen sprer seg, via en kredittskvis, til en realøkonomisk krise.

Brems og falske tall

DNB Markets anslo veksten til 7,2 prosent, etter et urolig år så langt. Veksten har avtatt fra 7,7 prosent i 2013 til 7,4 prosent år/år i Q1.

Flere forhold har trukket veksten ned, trekker DNB frem.

  • Eksportsektoren har startet året haltende, med en oppgang på 2,2 prosent år/år i Q1, etter å ha justert for feilrapporterte eksporttall i 2013.

  • Industriproduksjonen har vært noe friskere, men årsveksten er nær en prosentenhet svakere enn gjennomsnittet for fjoråret.

  • Investeringene har bremset, spesielt i boligsektoren, men også i deler av industrien.

SEB understreker i sin analyse at aksepten er blitt større innad i Kina for at veksten ikke når målet på 7,5 prosent, og at man i stedet ser på flere indikatorer på vekst, som arbeidsmarkedstall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.