– Når infrastruktur fra en militærblokk nærmer seg våre grenser, vekker det bekymring og spørsmål hos oss, sa Vladimir Putin da han torsdag holdt den årlige seansen der han svarer på spørsmål fra befolkningen på direktesendt fjernsyn.

– Vår beslutning om Krim bygget delvis på en vurdering av hva som ville skjedd dersom vi ikke hadde gjort noe, sa han.

Hadde Russland latt være å gripe inn, ville NATO før eller siden ha innlemmet Ukraina i alliansen og sagt «Dette har ingenting med dere å gjøre», ifølge Putin.

Bekymret for rakettskjold

Ifølge den russiske presidenten har NATO spist seg inn i Russlands «interessesfære» gjennom sine utvidelser østover.

I sin fjernsynsseanse gjorde Putin det klart at Russland ikke ville la seg presse ut av svartehavsområdet. Russlands svartehavsflåte ligger lengst sør på Krim-halvøya, som russerne nå har annektert.

I seansen gjentok Putin samtidig sin bekymring for rakettskjoldet som USA og NATO planlegger i Øst-Europa. Ifølge ham har NATO satt i gang et våpenkappløp som Russland er tvunget til å svare på.

Uttalelsene kommer bare én dag etter at NATO kunngjorde at alliansen ville øke den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa og Baltikum som følge av konflikten i Ukraina.

– NATO vil beskytte alle allierte land og forsvare dem mot en hver trussel mot vår sikkerhet, understreket generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Erkjente innblanding

Under torsdagens fjernsynsseanse innrømmet Putin for første gang at russiske soldater var aktive på Krim-halvøya i forkant av annekteringen.

– Vi måtte ta uunngåelige skritt for å forhindre en utvikling lik den vi nå ser sørøst i Ukraina, sa Putin.

– Våre tropper støttet selvfølgelig opp om selvforsvarsstyrkene på Krim, sa han.

Putin fastholdt imidlertid at russiske soldater ikke er aktive i aksjonene som nå pågår øst i Ukraina. Påstander om dette er «nonsens», sa han.

Ukraina mener på sin side å ha beviser for at væpnede prorussiske demonstranter i virkeligheten er profesjonelle russiske soldater.

På kanten av stupet

Ifølge Putin står Ukraina «på kanten av stupet». Men å gripe inn militært er ikke noe Russland ønsker å gjøre, forsikret han.

– Bare gjennom dialog, gjennom demokratiske prosedyrer, og ikke ved bruk av væpnede styrker, stridsvogner og fly, kan ro og orden gjenopprettes i landet, sa Putin da torsdagens seanse ble innledet.

– Det er veldig viktig i dag å tenke på hvordan man skal komme seg ut av denne situasjonen, sa han.

Samtaler var torsdag i gang mellom Ukraina og Russland i Genève. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.