Internasjonale finansinstitusjoner leter etter svakheter i den kinesiske økonomien. En av Kinas fremste økonomer advarer Kina-eksperter om at situasjonen i Kina ikke er sammenlignbar med andre land.

Kina har lagt bak seg et kvartal med svakere handel med omverdenen enn forventet og lavere offentlige investeringer. Til tross for dette havnet den kinesiske veksten på 7,4 prosent i første kvartal – kun 0,1 prosentpoeng lavere enn myndighetenes mål for 2014.

- Kompleksiteten og den spesielle egenarten som karakteriserer Kinas økonomi gjør at de dystre spådommene som kommer er meningsløse. De har dukket opp jevnlig de siste 30 årene, men har aldri slått til, sier Yu Yongding ved tenketanken Chinese Academy of Social Sciences til China Securities Journal.

Yu er tidligere medlem av sentralbankens Monetary Policy Committee, som fastsetter den kinesiske penge- og valutapolitikken og blir sett på som en av Kinas fremste økonomer.

Han mener at det blir feil å sammenligne situasjonen i Kina i dag, hvor det er høy kredittvekst, med andre land som har vært gjennom det samme.

- Andelen misligholdte lån utgjør under en prosent av samlede utlån i de største bankene. Utlån til eiendomssektoren er langt lavere i Kina enn i andre land og dette er kontrollerbart, sier Yu.

Sammenligningen med USA, Japan og EU før tidligere kriser avviser han kontant. Han avviser ikke at det er en eiendomsboble i Kina, men mener det er håndterbar.

- En eiendomsboble vil ikke utløse en bankkrise. Kina har ikke eksotiske låneprodukter tilsvarende hva vi så i USA og egenandelen ved kjøp av bolig er på over 50 prosent. Hvis boblen sprekker vil dette tiltrekke seg kjøpere i de største byene og sørge for at markedet stabiliserer seg, sier han.

Venter korreksjon

Prisene har falt i enkeltmarkeder de siste par månedene, blant annet i storbyen Hangzhou hvor enkelte eiendomsutviklere tilbyr rabatter på rundt 30 prosent. Aktiviteten i markedet for brukteiendommer er mer enn halvert i første kvartal sammenlignet med i fjor.

Bank of America er blant finansinstitusjonene som tror det kinesiske eiendomsmarkedet står foran en korreksjon. Eiendomsmarkedet utgjør nesten en fjerdedel av den kinesiske økonomien.

- Det regulerte banksystemet og gråmarkedet er bekymret for eksponeringen til eiendom. Så snart det ikke gis ny kreditt til eiendomsutviklerne vil deres balanser være under press og tvinge dem til å redusere prisene. Så snart mange nok kutter prisene vil det være færre kjøpere da de fleste kjøper når prisene stiger. Hvis dette vedvarer vil markedet komme inn i en nedadgående spiral, sier Kina-økonom David Cui til Forbes.

Turbulens for flyselskaper

Flere asiatiske flyselskaper har kommet med resultatadvarsler for første kvartal i dag. Air China forventer at resultatet vil falle med 65 prosent i første kvartal. China Southern Airlines forventer et underskudd.

Hovedårsaken er en svakere kinesisk valuta. I løpet av første kvartal svekket yuanen seg med 2,7 prosent mot amerikanske dollar. De kinesiske flyselskapene har de siste årene modernisert flyflåten og rundt 70 prosent av finansieringen er foretatt i amerikanske dollar.

Air China og China Southern hadde en samlet gjeld på 215 milliarder yuan (205 milliarder kroner).

Thai Airways forventer «store tap» i første kvartal på grunn av den politiske uroen i landet de siste månedene, ifølge konstituert konsernsjef Chokchai Panyayong.

Gatedemonstrasjoner i Bangkok har skremt asiatiske turister. Antall kinesere som har lagt turen til Bangkok i første kvartal har falt med over 25 prosent. Totalt falt antall passasjerer med 20,5 prosent i mars sammenlignet med i fjor.

Kabinfaktoren viser at Thai klarte å fylle 68,7 prosent av setene i første kvartal mot 80,3 prosent for ett år siden.

Nikkeloppgang

Den australske dollaren har styrket seg mot 10 av de 12 største asiatiske valutaene fra morgenen av i Asia. Unntaket er den malaysiske ringgiten og den indonesiske valutaen.

- Det har vært et en del dollarkjøp på grunn av sterke makroøkonomiske statistikker fra USA. Vi er inne i en periode hvor markedet vier stor oppmerksomhet til de amerikanske tallene og dette vil være i fokus hele denne uken, sier direktør Yazuhiro Kaizaki ved Sumitomo Mitsui Trust Bank til Bloomberg.

Nikkelprisen, for levering tre måneder frem i tid, har økt med nesten to prosent og er på det høyeste siden i februar i fjor. Nikkelprisen er vinneren av de seks største metallene med en oppgang på 31 prosent siden nyttår.

Indonesia, som er verdens største produsent av nikkel, har innført restriksjoner på eksport av nikkel. Nikkel brukes til blant annet overflatebehandling av andre metaller og til stållegeringer.

Markedene

Det er en blandet dag ved de asiatiske aksjemarkedene uten de store bevegelsene. Investorer og analytikere venter på den foreløpige innkjøpssjefsindeksen (pmi) for Kina fra HSBC som kommer om kort tid.

Den forventer å vise en svak bedring sammenlignet med de tre siste månedene. Fortsatt er det sannsynligvis en svekkelse i aktiviteten i fabrikkene.

En nedbryting av bruttonasjonalproduktet viser at tjenestesektoren utgjorde 49 prosent av økonomien i første kvartal og produksjon kun 41 prosent.

Tjenestesektoren inngår ikke i innkjøpssjefsindeksen, som i mange år har tatt pulsen på den kinesiske økonomien før offisielle statistikker foreligger.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia


Les også: Verdens raskeste heis på vei til Kina


- Flere selskaper må gå konkurs  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.