Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov klandrer Russland etter at lokalpolitikeren Volodymyr Rybak og en annen person er funnet døde i nærheten av byen Slavjansk. Ifølge Turtsjynov ble de to «brutalt torturert» før de ble drept.

Den østlige byen styres av prorussiske separatister, og ifølge Turtsjynov ble Rybak nylig bortført av det han kaller «terrorister».

– Disse forbrytelsene blir begått med full støtte fra Russland. Jeg ber sikkerhetsbyråene om å gjenoppta og gjennomføre antiterrortiltak for å beskytte ukrainske borgere øst i Ukraina mot terrorister, sa Turtsjynov tirsdag.

USA sender soldater

Samme dag ble det også klart at USA sender 600 soldater til Polen og de tre baltiske statene i løpet av de nærmeste dagene.

De skal delta i en militærøvelse som skal forsikre de fire NATO-landene om at de har forsvarsalliansen i ryggen hvis de skulle bli utsatt for et angrep.

– USA tar de forpliktelsene vi har i henhold til artikkel 5, på alvor, selv om dette ikke er NATO-øvelser. Det er et meget konkret tegn på at vi er forpliktet til å ta ansvar for sikkerheten i Europa, sier kontreadmiral i forsvarsdepartementet John Kirby.

Biden i Kiev

USAs visepresident Joe Biden var tirsdag på besøk i Kiev der han lovet Ukraina en hjelpepakke på 50 millioner dollar (300 millioner kroner). Pengene skal gå til økonomiske og politiske reformer.

USA vil også gi militær hjelp for 8 millioner dollar (cirka 48 millioner kroner), begrenset til det som omtales som «ikke-dødelig» utstyr. Det dreier seg om penger til blant annet radioutstyr og kjøretøyer, ifølge en melding fra Bidens stab i Kiev.

Biden oppfordret Russland til å trekke styrkene tilbake fra grensen til Ukraina og oppgi støtten til de prorussiske væpnede styrkene øst i landet.

– Vi har hørt mye fra russiske talsmenn de siste dagene. Nå er det på tide at Russland slutter å snakke og begynner å handle, sa visepresidenten under besøket.

Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk sa på samme pressekonferanse at russiske spesialstyrker er i virksomhet i det østlige Ukraina for å undergrave det kommende presidentvalget 25. mai.

Han oppfordret Russland til å trekke styrkene ut og ba dem også gjøre det på Krim, som for få uker siden ble okkupert og annektert av Russland.

Fly beskutt

Ukrainas forsvarsdepartement meldte samme dag at et militært overvåkingsfly var blitt truffet av skudd da det fløy over byen Slavjansk, øst i Ukraina, som er delvis kontrollert av prorussiske aktivister.

Flyet landet problemfritt etter hendelsen, og ingen blant mannskapet ble skadd.

De prorussiske separatistene øst i Ukraina har ikke villet gi fra seg våpnene selv om både Russland, Ukraina, USA og EU før påske ble enige om at den spente situasjonen øst i Ukraina skal trappes ned.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) forsøker å bidra til å kjøle ned situasjonen, og tirsdag hadde den britiske OSSE-utsendingen Mark Etherington samtaler med separatistene i industribyen Donetsk.

– Vi har hatt et nyttig og konstruktivt møte med representanter for gruppene som okkuperer den regionale administrasjonsbygningen i Donetsk, ordføreren i Donetsk og politisjefen i Donetsk, sa Etherington.

Les også:
Obama sender 600 soldater til øvelse i Baltikum
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.