USAs utenriksminister John Kerry truet med flere sanksjoner da han tirsdag diskuterte Ukraina med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

– Utenriksministeren ga uttrykk for dyp bekymring over at Russland ikke har tatt flere positive steg for å redusere spenningen i det østlige Ukraina, sier en talsmann for Kerry.

Kerry viste til at prorussiske separatister okkuperer stadig flere offentlige bygninger og tar både journalister og sivile til fange.

– Han oppfordret Russland til å dempe retorikken og engasjere seg diplomatisk med OSSE og Ukrainas regjering. Han etterlyste også russiske kunngjøringer med krav om at de som okkuperer bygninger må legge ned våpnene og trekke seg tilbake mot å få innvilget amnesti, sier talsmannen.

Returnerer kritikken

Lavrov returnerte kritikken og ba Kerry legge press på Ukrainas ledelse for å få dem til å leve opp til Genève-avtalen.

Lavrov krever at Ukrainas beslutning om sette inn forsvaret må omgjøres, at høyrenasjonalistiske militsgrupper må avvæpnes og at aktivister som er pågrepet i Øst-Ukraina straks må løslates. Deretter må arbeidet med å utforme en ny grunnlov startes.

Genève-avtalen ble inngått mellom Russland, Ukraina, USA og EU, og den krever også at de prorussiske militssoldatene skal legge ned sine våpen og forlate bygninger de har okkupert i Øst-Ukraina.

Etterlever ikke

Lederen for den selvoppnevnte republikken Donetsk i Øst-Ukraina, Denis Pusjilin, har gjort det klart at han ikke akter å etterleve Genève-avtalen.

Pusjilin har overfor journalister gjort det klart at hans menn kun vil forlate offentlige bygninger dersom regjeringen i Kiev gjør det samme. Han har også lovet å fortsette kampen for selvstyre.

Ledelsen i Washington har tidligere truet med å skjerpe sanksjonene mot Russland, dersom landet ikke gjør mer for å sette Genève-avtalen om Ukraina ut i livet.

Les også: Ukrainas president vil slå ned på «terrorister» i øst


Obama sender 600 soldater til øvelse i Baltikum

Biden lover Ukraina støtte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.