Obama understreker imidlertid at han ikke ønsker å sette saken på spissen. Striden om øyene må løses på fredelig vis og gjennom dialog, understreket presidenten på en felles pressekonferanse med Japans statsminister Shinzo Abe i Tokyo torsdag.

– Artikkel fem i sikkerhetspakten mellom USA og Japan dekker alle områder som står under japansk styre, blant dem Senkaku-øyene. Vi mener at råderetten over disse øyene ikke bør endres gjennom ensidige tiltak, framholdt Obama.

LES OGSÅ: Japan protesterer mot nærgående kinesiske fartøy

– Dette er ingen ny holdning fra vår side, bare en bekreftelse av det vi står for. Vi står sammen om å kreve at stridsspørsmål i regionen, blant dem territorielle krav, må løses med dialog og fredelige midler, fortsatte den amerikanske presidenten.

Forholdet mellom Kina og Japan har lenge vært preget av strid om de små øyene som japanerne kaller Senkaku og japanerne Diaoyu. Striden må ikke få bli til hinder for fri skipsfart i regionen, understreket Barack Obama.

LES OGSÅ:

Rapport om økologisk mat snart klar

Ekspert: Kun unnskyldning overfor Kina er godt nok

Apple slår forventningene og varsler storstilt aksjekjøp

Facebook med gode kvartalstall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.