Den russiske sentralbanken hever styringsrenten fra 7 til 7,5 prosent, opplyser sentralbanken fredag.

Årsaken til at sentralbanken hever renten nå, er bekymring for landets stigende inflasjon.

«Sannsynligheten for at inflasjonen ved utgangen av 2014 overskrider målet på 5 prosent har økt betydelig», heter det i meldingen fra sentralbanken.

Sentralbanken anslår at rentegrepet vil sikre at inflasjonen ikke overskrider seks prosent i år, og skriver at den «ikke har til hensikt å senke styringsrenten i de kommende månedene».

Avgjørelsen om å heve renten kom uventet.

Stigende inflasjon

Sentralbanken underbygger avgjørelsen med at russisk inflasjon har økt 0,2 prosent ukentlig.

Den er hovedsakelig forårsaket av uventet store valutaeffekter og ugunstige forhold i markeder for noen varetyper, deriblant bensin, skriver sentralbanken.

I mars steg Russlands kjerneinflasjon til 6 prosent fra 5,6 prosent måneden før.

Nedgradert

Nyheten kommer noen timer etter at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's (S&P) nedgraderte Russland fra BBB til BBB-, med negative ratingutsikter.

«De store kapitalutstrømmingene fra Russland i første kvartal 2014 øker risikoen for en markert forverring av den ekstern finansieringen», heter det.

S&P utelukker ikke at det vil nedgradere Russland ytterligere dersom landet skulle møte hardere sanksjoner fra USA og EU i forbindelse med uroen i Ukraina.

En svakere økonomisk vekst enn ventet og en svakere, mindre fleksibel pengepolitikk er andre faktorer som kan medføre at ratingbyrået kutter Russlands kredittverdighet.

LES OGSÅ:

Vår-smell for Halvorsen

– Faren stiger for russisk militæraksjon mot Ukraina

75 prosent prishopp på bensin i Iran

IT-giganter inngikk milliardforlik med ansatte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.