Etter en natt med portforbud våknet et nervøst Thailand med spørsmål om hva militærkuppet vil bety for landet og økonomien. Investorer er uenige om kuppet vil være stabiliserende eller skremme utenlandske selskaper vekk fra landet.

Gårsdagens militærkupp kom etter syv måneder med demonstrasjoner fra to ulike leirer. Lederne for demonstrantene og flere partiledere er blitt anholdt og har overnattet på en militærbase like utenfor Bangkok. Investorer ser på militærkuppet som en stabiliserende faktor.

- Nye valg kan ikke forventes før tidligst mot slutten av 2015, sier analytiker Thanomsak Saharatchai hos det thailandske meglerhuset KT-ZIMCO.

Han tror militærjuntaen vil konsentrere seg om politiske reformer først og økonomiske tiltak for å stabilisere økonomien ikke vil komme på kort sikt. Over 20 land har kommet med advarsler til turister. Malaysia og Singapore råder innbyggerne om å ikke legge turen til Thailand.

Stabilitet

I minuttene etter at det ble klart at et militærkupp var underveis i Thailand på torsdag ettermiddag lokal tid, falt den thailandske bahten med 0,6 prosent mot amerikanske dollar. Valutaen har senere stabilisert seg og det er ingen panikk i finansmarkedet.

- Vi ser på militærkuppet som positivt totalt sett. Det skaper en mer stabil situasjon. Prognosen for Thailand er bra, gitt at utenlandske investorer ønsker stabilitet i landet, sier arbeidende styreformann og fondsforvalter Mark Mobius hos Templeton Emerging Markets til Bloomberg.

Mobius blir sett på som en guru og pioner i fremvoksende markeder. Han har tidligere tjent gode penger på vegne av investorer ved å gå inn i fremvoksende markeder når det er uro, blant annet under politiske kriser i Indonesia, Malaysia og Thailand på 1990-tallet.

Kredittratingbyrået Standard & Poor’s har opprettholdt ratingen BBB+ med stabile utsikter etter at unntakstilstanden ble innført tidligere denne uken. Det forventes ikke at vil komme med en nedgradering etter at militærkuppet ble gjennomført på torsdag.

Den thailandske økonomien fikk en negativ vekst i første kvartal. Dette forventes å fortsette inn i inneværende kvartal, noe som vil sende landet inn i en teknisk resesjon.

«Dette er et dramatisk hendelse, men understreker at den normale politiske prosessen har brutt sammen siden november ifjor», skriver kredittratingbyrået Fitch Ratings i dag.

Kan skremme investorer

Privat forbruk falt med over to prosent, investeringer med ti prosent og aktiviteten i anleggssektoren var over 12 prosent lavere enn for ett år siden i de tre første månedene.

- Historisk sett har Thailand hatt en økonomisk vekst på fire eller fem prosent når det ikke har vært politisk kaos. De har en ganske bra økonomi, men du trenger en fungerende regjering. Forbrukerne er pessimistiske, de ser at økonomien ikke vokser og at det ikke er en regjering, sier sjeføkonom Rajiv Biswas hos IHS Global Insight til Bangkok Post.

Han tror at kuppet vil skremme utenlandske selskaper fra å investere i landet.

- Det er lite sannsynlig at utenlandske investorer vil bli beroliget av kuppet. Dette løser ikke noe; det er ingenting som tyder på at kuppet vil føre til en varig politisk løsning. Det kan derimot fordype de politiske skillene i Thailand, sier Biswas.

Kritiserer militæret

Militæret har en rekke ganger avvist at de ville gjennomføre et militærkupp – senest etter at det ble innført unntakstilstand natt til tirsdag.

- Militæret påtok seg rollen som forhandlingsleder. To dager senere kan de ikke komme og si at de har prøvd alle muligheter. Jeg er svært bekymret over det fysiske velværet til det thailandske folk. Det internasjonale samfunnet vil ikke akseptere dette og vil ikke reagerer bra til kuppet, sier viseformann Marc Spiegel i Joint Foreign Chambers of Commerce i Thailand.

Vibeke Lyssand Leirvåg, som leder den norske handelsforeningen i Bangkok, opplever sitt tredje militærkupp siden hun slo seg ned i landet for over 25 år siden.

- La oss se hva dagene bringer. Per i dag er det «business as usual», sier hun.

Japanske selskaper er den største enkeltinvestoren i Thailand. Nye statistikker viser at verdien av nye investeringer i årets fire første måneder falt med 55 prosent.

- Uten en fungerende regjering på plass etter at underhuset ble oppløst i fjor har offentlige investeringer blitt utsatt. Den thailandske økonomien er blitt forskånet fra politisk uro i landet i tiår. Det er ikke lenger tilfelle. De økonomiske utviklingsstrategiene i landet initieres av politikere, sier professor Krislert Samphantharak ved University of Chicago til International Business Times.

Sony faller

Sonys toppsjef Kazuo Hirai forsøk på å berolige investorer om at han er i ferd med å få det nesten 70 år gamle selskapet på rett kjøl, har ført til nye spekulasjoner om Sony vil selge tv-divisjonen. Han lover å kutte kostnader og gjennomføre strukturelle reformer innen 2016.

- Målet er en bærekraftig vekst og få et driftsoverskudd på 400 milliarder yen (23 milliarder kroner) i neste regnskapsår, sa Hirai under en investorpresentasjon torsdag kveld.

Investorer er skeptiske og har sendt aksjekursen ned med 2,5 prosent i dag. Ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun er det en mulighet for at Sony vil kvitte seg med produksjon av fjernsynsapparater – muligens ved å etablere et nytt selskap med en partner.

Sony vil skille ut tv-virksomheten i et eget selskap om kort tid.

- Jeg vil ikke utelukke muligheten for et samarbeid, men vi jobber ikke ut fra at dette vil skje, sa han.

Sony har budsjettert med å selge 16 millioner fjernsynsapparater i år. I fjor ble et tilsvarende antall solgt med tap.

Markedene

Bangkok-børsen falt med nesten tre prosent ved åpning i dag, men har tatt seg noe inn etter vel en times handel. Det er lokale investorer som plukker opp aksjer, ifølge lokale meglerhus.

For hele Asia er det en svak oppgang. Fellesindeksen MSCI Asia Pacific Index har steget med en halv prosent og nærmer seg det høyeste nivået i 2014.

 

Asiatiske aksjemarkeder  (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 14465,31 (0,89%)  (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 22936,06 (-0,08%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2020,62 (-0,03%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2015,7 (0,01%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8995,81 (0,29%)

India, BSE Sensex: 24475,09 (0,72%)

Thailand, SET Index: 1385,56 (-1,25%)

Singapore, Straits Times Index: 3273,01 (0,22%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1872,84 (-0,12%)

Indonesia, Composite Index: 4970,85 (0,02%)

Filippinene, SE Composite: 6800,26 (-0,18%)

Australia, All Ordinaries: 5473,6 (0,28%)

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.