- Det vi ser over hele fjøla, i nesten hvert eneste europeiske land, er en følelse av at vi ikke ønsker mer Europa. Vi ønsker å stoppe at det blir gjort mer på europeisk nivå, sier analytikeren Fabian Zuleeg i tankesmia Europan Policy Center EPC etter EU-valget.

Der gjorde EU-skeptikerne og protestpartiene det svært skarpt, og Zuleeg mener det vil gi store endringer i det politiske landskapet.

- De etablerte partiene i Europa vil endre seg og prøve å tilpasse seg proteststemmene, jeg tror vi vil se et skifte mot høyre, mer populistiske holdninger, mer innvandringskritiske holdninger, mer euroskeptiske holdninger, sier han og er pessimistisk for utviklingen i land som Frankrike og Storbritannia med høyrepopulistene som største partier.

Mens flere utpeker EU-skeptikerne til valgets store vinner, understreker Zuleeg at det ikke er tilfelle med et oppmøte på bare litt over 43 prosent.

- Den største valgvinneren er fortsatt apatien. Generelt ser ikke europeerne dette valget som spesielt viktig, sa han da han sammen med VoteWatch mandag oppsummerte valget i EU-hovedstaden Brussel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.