– Folket har talt høyt og tydelig.

Marine Le Pen i Nasjonal front er på hugget etter EU-valget i Frankrike. Hun knuser både president François Hollandes sosialister og de konservative, og hun mener det må få konsekvenser for den nasjonale politikken.

– Det er uakseptabelt at nasjonalforsamlingen skal fortsette å være så lite representativ for det franske folk, sier Le Pen og har samlet rundt 26 prosent av stemmene fra sin plass på ytre høyre fløy i Frankrike.

– Dette valget er en ny alarm, et sjokk, et jordskjelv rettet mot alle politikere i dette landet, og de må reagere, sier Frankrikes ferske statsminister Manuel Valls.

– Frankrike opplever en tillitskrise, og vi må komme oss gjennom den, innrømmer han.

Fremskritt

EU-skeptikere fra både høyre og venstre fløy bykser fremover flere steder i Unionen, selv om det fortsatt er de tradisjonelle blokkene av konservative og sosialdemokrater som er størst i EU-parlamentet.

– Det er en dårlig dag for EU når et parti med et så åpenbart rasistisk og antisemittisk program får så mange stemmer. Og det er ikke det eneste landet, sier avtroppende president i EU-parlamentet Martin Schulz om Nasjonal front.

– Det er mye skuffelse og mangel på tillit, sier han om stemningen i Europa.

EU unngår så vidt en ny bunnmåling på valgoppmøtet etter at litt over 43 prosent brukte stemmeretten i valget fra torsdag til søndag.

UKIP størst

Ifølge de første resultatene kan skeptikerne få rundt 130 av 751 mandater i EU-parlamentet, og de får sterke resultater i land som Østerrike og Hellas. Fra Italia blir protestpartiet Femstjernersbevegelsen sterkt.

Og høyrepopulistiske UKIP ligger an til å bli største parti fra Storbritannia.

– Jeg vil ikke bare ha Storbritannia ut av Unionen, jeg vil ha Europa ut av Unionen, sier partileder Nigel Farage.

– Om det vil gjøre et stor forskjell i europeisk politikk, gjenstår å se, men det kommer til å gjøre en stor forskjell nasjonalt, spår Farage om EU-kritikernes valgresultat og kaller EU-prosjektet «en løgn helt fra starten av».

Skuffelse i Nederland

I noen land skuffet EU-motstanderne, blant annet i Nederland. I Finland gjorde Sannfinnene det godt, men ikke så godt som de hadde håpet.

Men i Danmark gikk Dansk Folkeparti seirende ut som største parti, og innvandringskritikerne i Sverigedemokraterna får for første gang representanter i Brussel og Strasbourg etter et katastrofevalg for statsminister Fredrik Reinfeldts Moderaterna.

Spørsmålet nå er om euroskeptikerne vil klare å samarbeide i EU-parlamentet, som fortsatt blir dominert av de tradisjonelle sentrumsorienterte blokkene.

Det blir uansett et interessant Parlament som trer sammen i juli.

Ny kamp

Med den konservative blokken EPP som største partigruppe krever toppkandidaten deres Jean-Claude Juncker nå presidentposten i EU-kommisjonen.

Men EU-valget er kun første skritt på veien mot å få en ny president på plass, og det er ikke sikkert de 28 EU-landenes stats- og regjeringssjefer godtar planen om at sterkeste toppkandidat får posten.

Og sosialdemokratenes kandidat Martin Schulz har heller ikke gitt opp håpet om å danne en sterkere allianse og dermed slå Juncker.

Det ligger an til mange harde kamper i EU fremover.

Les også: Elendig EU-valg for Reinfeldt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.