Den svakere utviklingen på det kinesiske eiendomsmarkedet utgjør den største makrorisikoen for den kinesiske økonomien, mener JP Morgan. En eiendomsmagnat sammenligner markedet som Titanic på vei mot isberget.

Amerikansk bekymring

Den amerikanske finansinstitusjonen JP Morgan satt et team økonomer og analytikere til å vurdere den kinesiske økonomien. De er bekymret over hva de ser.

«En justering i boligmarkedet kan utgjøre den største makrorisikoen i Kina de neste kvartalene. Dette skyldes hovedsakelig en svekkelse i eiendomsinvesteringer og en nedgang i inntektene fra tomtesalg», skriver analytikerne i en ny rapport.

Alle finansinstitusjoner, som følger Kina, frykter at et prisfall i eiendomsmarkedet kan få alvorlige konsekvenser for den kinesiske økonomien. Disse advarslene har kommet i mange år, men uten at dette har utløst en panikk.

Ifølge JP Morgans beregninger vil en fem prosent svekkelse i nye eiendomsinvesteringer redusere den økonomiske veksten med 0,6 prosentpoeng. De har liten tro på at eiendomsmarkedet står foran en kollaps.

JP Morgan deler det kinesiske eiendomsmarkedet inn i tre grupper – basert på størrelsen på byene. I storbyer som Shanghai og Beijing tror de prisene vil øke det neste året med rundt fem prosent. Det er i provinsbyene det er alvorligst.

Den amerikanske finansinstitusjonen utelukker ikke at prisene vil falle med ti prosent i noen av disse byene, men mener at dette ikke vil spre seg til bankene og finanssektoren, slik blant annet styreformannen i Soho China advarte mot.

«Det kinesiske finanssystemet er mindre utsatt for eiendomsmarkedet enn hva de fleste tror. Årsaken er at finansproduktene er ganske enkle. Hvis eiendomsprisene kollapser vil dette først og fremst svekke den økonomiske veksten og ikke påføre finanssystemet problemer», skriver JP Morgan-analytikerne.

Storhetsperioden over

Prisstatistikkene for april viser at det er prisfall i eiendomsmarkedet i en rekke provinsbyer. Rundt ti millioner boligenheter, i hovedsak leiligheter, som står tomme. Nyinvesteringene har falt kraftig i 2014 og dette forventes å fortsette de neste kvartalene.

Konsernsjef Yu Liang i eiendomsselskapet Vanke sa denne uken at den gylne storhetsperioden for det kinesiske eiendomsmarkedet er over.

- Nå er det den hvite sølvperioden som innledes. Bransjen jakter på kvalitet og reell etterspørsel. Eiendomsmarkedet var verdt 8100 milliarder yuan (7900 milliarder kroner) i fjor og vokser fortsatt. Det er fortsatt stort nok for oss, sa Yu Liang i den kinesiske byen Dongguan igår, som mente det ikke er en boble i eiendomsmarkedet.

- Rett inn i et isberg

Pan Shiyi er styreformann for et av Kinas største eiendomsselskap. Under en lukket konferanse advarte han om at situasjonen i det kinesiske eiendomsmarkedet er svært alvorlig.

- Jeg mener det kinesiske eiendomsmarkedet er som Titanic. Snart vil det seile rett inn i et isberg. Etter kollisjonen vil det ikke bare være eiendomsmarkedet som står i fare for å synke, men også finanssektoren, sa han under et seminar, ifølge China Business News.

Før styreformannen for Soho China kom med de kritiske kommentarene spurte han om det var journalister i forsamlingen. Journalister som var tilstede gav seg ikke til kjenne.

Han fortsatte med svært åpenhjertige og kritiske bemerkninger om det kinesiske eiendomsmarkedet.

- Først når prisene synker med 20 til 30 prosent vil disse problemene komme frem til overflaten. Avanserte spare- og låneprodukter i finanssektoren er eksponert mot eiendomssektoren på en uoversiktlig måte. Dette er farlig og utgjør en betydelig risiko, sa Pan Shiyi.

Sammen med sin kone var blant de første til å bygge luksuseiendommer for den nye kinesiske middelklassen da eiendomsmarkedet ble liberalisert på midten av 1990-tallet. De har holdt en svært høy profil i Kina gjennom mange år.

Kinesisk oppsving

De kinesiske industriselskapene har hatt en brukbar start på året, ifølge nye statistikker. De har hatt en resultatvekst på like over ti prosent de fire første månedene. Det er økt etterspørsel fra blant USA og EU i form av nye ordrer.

- Vi ser et oppsving i den kinesiske veksten. De dårlige nyhetene er allerede innebakt. Det er plass til positive overraskelser fra de lave forventningene som eksisterer, sier forvalter Nader Naeimi hos AMP Capital Investors til Bloomberg.

Markedene

De asiatiske markedene følger etter USA i dag med en bred, men svak oppgang like før klokken seks. Den amerikanske S&P 500-indeksen avsluttet tirsdag med en ny rekord. Bangkok-børsen leder oppgangen med over 1,1 prosent.

Den thailandske økonomien er hardt rammet etter syv måneder med politisk uro. Produksjonen falt med 3,9 prosent i april. Handelstallene kommer senere i dag og det forventes et importfall på 18 prosent sammenlignet med i fjor og en svak eksportvekst.

Gullprisen har falt med 2,5 prosent de siste to dagene – det største fallet siden i desember - og er på det laveste siden begynnelsen av februar. Valget i Ukraina kan føre til mer stabilitet i finansmarkedene.

Råvareprisene har falt noe, ledet av hveteprisene. Dette skyldes også Ukraina, som er blant verdens største hveteprodusenter, kan stabiliseres fremover.

Investorer har fått tilbake appetitten etter teknologiaksjer etter å ha solgt seg ned i vinter. Apple-aksjen har steget med 18 prosent siden selskapet la frem kvartalsresultatet for en måned siden. Det er store forventninger til de to nye Iphone-modellene som kommer i høst.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 14651,56 (0,10%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23113,91 (0,59%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2037,78 (0,16%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2011,22 (0,68%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9076,38 (0,23%)

India, BSE Sensex: 24591,61 (0,17%)

Thailand, SET Index: 1408,39 (1,11%)

Singapore, Straits Times Index: 3275,23 (0,04%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1868,72 (0,06%)

Indonesia, Composite Index: 4970,76 (0,14%)

Filippinene, SE Composite: 6788,67 (0,12%)

Australia, All Ordinaries: 5510,3 (0,35%)

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.