Neste uke sparkes fotball-VM i gang i Brasil. Det blir garantert bråk.

– Vi ninjaer liker fotball, men vi liker ikke «big football». Vi skal lage så mye støy som mulig. Det kommer til å bli mye slåssing, sier Thiago Dezan.

24-åringen kaller seg «geriljajournalist» og jobber i kollektivet Media Ninja – en gruppe aktivister som driver motstandskamp mot det han beskriver som det «korrupte etablerte». Gruppen sprang ut av Fora de Eixo, et løst nettverk av alternative kollektiver som ble etablert for ni år siden, hovedsakelig som en studentbevegelse. De arrangerte i utgangspunktet konserter og kulturarrangementer, men er i dag et nettverk med tilbud som utdannelse og et eget finanssystem – som et alternativ til den brasilianske staten. Kamp for de fattiges rettigheter og dokumentasjon av politivold står også høyt på agendaen.

Det er i dag rundt 200 slike kollektiver, hovedsakelig med folk i 20-årene, i nesten like mange brasilianske byer.

Vil bli hørt

– Fotball-VM, og OL om to år, er gjennomkorrupt. Men det er samtidig en mulighet for de fattige i Brasil å bli hørt og sett, siden hele verdens øyne er rettet mot Brasil. Dette skal vi benytte oss av til fulle, sier Dezan.

Han sier smarttelefoner med kamera har revolusjonert informasjonsflyten i Brasil. Media Ninja og deres tusenvis av frivillige bidragsytere filmer og dokumenterer alt fra demonstrasjoner til arrestasjoner. Alt er ute på Youtube og spres på Facebook og andre sosiale medier i løpet av minutter.

– Vi har gode kilder og informanter i de fattige bydelene. Med mopeder og motorsykler er vi raskt på plass. Eller så filmer de selv og sender til oss. Teknologien er billig, og alle kan være et medium, en ekte geriljajournalist, understreker Dezan.

DN har selv observert hvordan unge folk umiddelbart tar frem telefonene og filmer når politiet i Rio anholder folk. Dezan mener dette åpenbart har ført til mindre politivold.

– Når vi kan dokumentere at en demonstrant er helt uskadet under en arrestasjon, er det meget dårlig nytt for politiet om vedkommende er forslått og skadet under løslatelsen dagen etter, sier Dezan.

Vinner innpass

Dezan sier de underprivilegerte i Brasil har null tillit til det etablerte. Inkludert de store tv-kanalene og avisene.

– De fattige tror ikke lenger på mainstream media, sier Dezan.

Men han påpeker at det har skjedd en bevegelse i positiv retning, etter at alle protestene mot VM gjorde at de store kommersielle mediene rett og slett ikke lenger kunne overse det.

– Nå hender det til og med at de tar kontakt med oss for å bruke våre filmklipp. Eller de bare stjeler det fra nettet uten å spørre. Vi er i frontlinjen, vi er unge, vi er kjappe, vi er mange, og vi har tilgang til favelaene. De har ikke sjanse mot oss, og det vet de, sier Dezan fornøyd.

Selv om han er glad for at etablerte medier bruker stoffet og sprer det, hadde han gjerne sett at mediene oftere betalte for det.

Han og de andre ninjaene jobber gratis, men pengene trengs for tiltak for de fattige.

Musikk og fest

De siste ukene og månedene har det vært daglige demonstrasjoner mot fotball-VM i alle større byer i Brasil. Enkelte meningsmålinger antyder at så mange som tre av fire i fotballgale Brasil er imot VM, slik det nå organiseres.

Bortimot 100 milliarder kroner er så langt brukt, og de første korrupsjonshistoriene har alt kommet. Samtidig som brasiliansk økonomi opplever en kraftig stagnasjon.

– Ingen vet hva som vil skje under VM, sier Dezan.

Han tror det massive politioppbudet gjør at kampene og mesterskapet vil gå sin gang. Dessverre uten at de fattige i Brasil får delta mer enn foran tv-skjermene.

Dezan sier Media Ninja og de mange alternative kollektivene og bevegelsene vil etablere en egen «fri republikk» i en park eller torg i Rio under VM.

Her skal det være musikk, mat og fest for alle.

– Vi skal lage fest, og vi skal fortelle verden hva som skjer i Brasil under fotball-VM. I dag er det dødsstraff i gatene i Rio. Politiet skyter først og spør etterpå. Slik vil vi ikke ha det, sier ninjaen Thiago Dezan.

– Men vi håper jo, tross alt, at Brasil til slutt vinner, legger han kjapt til.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.