Nå vil Fifa ha garantier for VM-tilskuernes sikkerhet til åpningskampen.

En serie streiker pågår i Brasil bare dager før fotball-VM blåses i gang på torsdag. Åpningskampen mellom Brasil og Kroatia spiller nettopp i São Paulo, der ansatte på t-banen har streiket de siste to dagene.

VM-arrangørene har oppfordret tilskuere om å bruke offentlig transport i de 12 arrangørbyene. Nå er Fifa bekymret.

– Vår største bekymring nå er hva disse demonstrasjonene kan medføre. VM-fans må være trygge på at de kan komme seg til stadion, sa Fifas visepresident Jim Boyce til avisen Estado de São Paulo lørdag.

– Målet til demonstrantene kan ikke være Fifa. Fifa er ikke ansvarlige for problemene, sa Boyce og pekte på at de brasilianske myndighetene var et mer naturlig mål, skriver Daily Telegraph.

Daglige protester
De siste ukene og månedene har det vært daglige demonstrasjoner mot fotball-VM i alle større byer i Brasil. Enkelte meningsmålinger antyder at så mange som tre av fire i fotballgale Brasil er imot VM, slik det nå organiseres.

Bortimot 100 milliarder kroner er så langt brukt, og de første korrupsjonshistoriene har alt kommet. Samtidig som brasiliansk økonomi opplever en kraftig stagnasjon.

Vil bruke VM
Flere grupper i Brasil har planer om å bruke fotball VM for å bli sett og hørt.

– Fotball-VM, og OL om to år, er gjennomkorrupt. Men det er samtidig en mulighet for de fattige i Brasil å bli hørt og sett, siden hele verdens øyne er rettet mot Brasil. Dette skal vi benytte oss av til fulle, sa Thiago Dezan til DN tidligere denne uken.

Ved t-banen I São Paulo har ansatte demonstrert og blokkert t-banesystemet to dager på rad. Fredag ble det brukt tåregass mot demonstrantene på en av stasjonene. En tredjedel av stasjonene var fredag stengt.

 

Les også:
Dette landet krevde tilgang til 140.000 samtaler på ett år
Stengt på VinmonopLOet
Anmelder industrikjempe for bedrageri dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.