Kinesiske banker økte utlånene mer enn forventet i mai og det pågår en opprydding i det uoversiktlige skyggebankmarkedet. Kinesiske eiendomsinvestorer hamstrer eiendom i San Francisco.

Den kinesiske regjeringens mål er fortsatt å skape en økonomisk vekst på rundt 7,5 prosent for 2014. Årets første måneder har vært utfordrende med lavere eksportvekst enn forventet og problemer i eiendomssektoren.

Desperate eiendomsutviklere

Myndighetene har slått hardt ned på den kinesiske eiendomssektoren i håp om å komme spekulanter til livs. Det kreves minimum 30 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. For de som kjøper en utleieleilighet er kravet minimum 60 prosent.

Desperate eiendomsutviklere har redusert – og i enkelte tilfeller fjernet - egenkapitalkravet de siste månedene for å holde hodet over vann.

Dette er det samme som skjedde i USA for ti år siden da det ikke ble stilt krav til kundene og det ble tilbudt svært kreative finansieringsløsninger. Dette utløste eiendomsboblen og finanskrisen i 2008.

- Dette er alvorlig for utviklere og tredjeparter. Det gjør at det ikke stilles krav eller forpliktelser fra boligkjøpere. I USA var det ikke nødvendig med egenkapital og det førte til at ukvalifiserte kjøpere investerte i bolig. Vi får se hvor utbredt dette er, sier seniorøkonom Ding Shuang ved Citigroup til Bloomberg.

Ifølge Standard & Poor’s vil eiendomsprisene i Kina falle med fem prosent i år. Dette er dramatisk i et land hvor prisene har steget sammenhengende i mange år – senest med 11,5 prosent i fjor. Eiendomssektoren står for rundt en femtedel av økonomien.

Ut fra skyggen

I mai ble det gitt 870,8 milliarder yuan (840 milliarder kroner) i nye lån fra bankene, ifølge sentralbankens statistikker. Dette er høyere enn estimater innhentet av Bloomberg. Den samlede pengemengden i omløp (M2) økte med 13,4 prosent sammenlignet med mai i fjor.

- Mai er den første måneden dette året hvor vi har sett betydelige lettelser i likviditeten slik vi nå får bekreftet fra banklånene. Dette tyder på at politikerne er i ferd med å snu og ser nedsiderisikoen i økonomien. De vil gradvis begynne å introdusere veksttiltak, sier Kina-økonom Larry Hu hos Macquarie Securities til Bloomberg.

Ifølge Credit Suisse har de regulerte bankene begynt å overføre utlån som de tidligere skjulte via skyggebankmarkedet. Mange banker opererte som mellommenn mellom likvide kunder og desperate selskaper som hadde behov for kapital.

Bankene tilrettela for dette, uten å påta seg forpliktelser.

- De høyere enn forventede utlånene skyldes økt etterspørsel etter langsiktig gjeld. Dette er drevet av minitiltakene fra myndighetene som ble igangsatt i april, sier analytiker Leon Qi hos Daiwa Securities.

 

Rømmer Kina

Mange kinesere selger seg ut fra den kinesiske eiendomssektoren og flytter penger ut fra Kina. Det er begrensninger på kapitaloverføring fra Kina, men for investorer og bedriftseiere er det enkelt og vanlig å forfalske fakturaer og overføre penger via Hong Kong og Macau.

Deretter tar mange turen til den amerikanske vestkysten eller Australia.

- Vi opplever for tiden stor tilstrømning av utenlandske kapital – spesielt fra Kina. Det meste betales kontant, sier eiendomsutvikler Mark McLaughlin hos Pacific Union i San Francisco til fjernsynskanalen KPIX.

Japan forventer eksportvekst

Det japanske sentralbankstyret fastholder den eksisterende pengepolitikken og oppjusterer de økonomiske utsiktene for den globale økonomien. Dette vil sannsynligvis bety et oppsving i den japanske eksporten de neste kvartalene.

Sentralbanken vil fortsette med de massive likviditetsinnsprøytingene i økonomien for å nå målet om en prisvekst på to prosent, men det kan ta tid. På kort sikt vil prisveksten hos forbrukerne ligge på rundt 1,25 prosent.

De forventer å øke pengemengden med mellom 3500 og 4130 milliarder kroner i året. Japan fikk en årsjustert økonomisk vekst på 6,7 prosent i første kvartal. I inneværende kvartal forventes det en nedgang i den økonomiske aktiviteten på rundt fire prosent.

Markedene

Det er høy volatilitet ved de asiatiske aksjemarkedene på ukens siste handelsdag. Det er en nedgang i Australia, Japan og Sør-Korea og en svak oppgang ved Shanghai-børsen i Kina.

I Australia er det frykt for at landet vil bli dratt inn i konflikten i Irak hvis USA og NATO-landene involverer seg. Statsminister Tony Abbott sa i dag at Australia er en «alliert som USA kan stole på».

Den japanske finansinstitusjonen Nomura tror hendelsene i Irak denne uken er alvorlig nok til å kunne ramme verdens finansmarkeder.


Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 14889,96 (-0,56%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23300,3 (0,54%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2070,27 (0,90%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1986,12 (-1,29%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9193,04 (-0,13%)

India, BSE Sensex: 25587,6 (0,04%)

Thailand, SET Index: 1460,87 (0,26%)

Singapore, Straits Times Index: 3292,14 (-0,03%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1874,14 (0,01%)

Indonesia, Composite Index: 4925,31 (-0,18%)

Filippinene, SE Composite: 6775,19 (-0,50%)

Australia, All Ordinaries: 5374,8 (-0,62%)

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.