– De fleste europeerne stemte ikke i EU-valget. Oppmøtet falt i et flertall av medlemslandene. Ingen steder var Juncker på stemmeseddelen, skriver Cameron i et avisinnlegg fredag.

Valget av EU-kommisjonens neste president er ingen enkel affære. EU-parlamentet mener Luxembourgs konservative eksstatsminister Jean-Claude Juncker skal ha posten som toppkandidat fra den største partigruppen i forsamlingen.

Cameron mener den nye ordningen er udemokratisk og vil stå fritt i valget av kandidat.

Kollisjonskurs

– De som stemte, gjorde det for å velge sine parlamentarikere, ikke kommisjonspresidenten. Juncker stilte ingen steder og ble ikke valgt av noen, sier Cameron om EU-valget i mai.

– Nå er tiden inne for å foreslå en kandidat som kan overbevise Europas velgere om at vi tar bekymringene deres på alvor, sier Cameron.

Camerons motstand mot Juncker har ført ham på kollisjonskurs med Tyskland og statsminister Angela Merkel, som har gjort det klart at hun støtter luxembourgeren.

Støtte

I slutten av juni samles EUs stats- og regjeringssjefer i et forsøk på å bli enige om hvem de vil nominere. Avgjørelsen krever ikke enstemmighet, så Cameron er avhengig av støtte mot mektige Merkel.

Toppledernes nominering skal så til EU-parlamentet for vedtak, og der gjør de folkevalgte det klart at de ikke er interessert i noen annen kandidat enn Juncker. Andre navn risikerer en rask nedstemming av parlamentarikerne.

– Vi er ikke interessert i en konflikt, men visse medlemsland bør være klar over farene, sier Manfred Weber fra den konservative gruppen til nettavisen EUobserver.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.